poniedziałek, grudnia 07, 2020

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)




Biszkopt piernikowy do ciast i tortów to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje.
Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest delikatny, puszysty oraz cudownie pachnie piernikiem.
Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu.
 
Ps. Polecam również inne moje propozycje na uniwersalne biszkopty:
 
- Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik
- Biszkopt kakaowy - klik
- Kakaowy spód biszkoptowy - klik



Biszkopt piernikowy do ciast i tortów - składniki:

(Tortownica o średnicy 18 cm)
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)

(Tortownica o średnicy 22-24 cm) (*)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
 3 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
 
(Tortownica o średnicy 25-26 cm) (**)
7 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
  1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
4 łyżki kakao (płaskie)
3,5-4 łyżeczki przyprawy do piernika


Biszkopt piernikowy do ciast i tortów  - przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
 
 
 Biszkopt piernikowy do ciast i tortów - dodatkowe informacje:
 
(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
 
 Przykładowe wykorzystanie biszkoptu:

Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone - klik

30 komentarzy:

  1. Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone?! Z niecierpliwością czekam na przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Może w końcu spróbuje zrobić tort :) Wydaje się proste . Choć ja mam 2 lewe ręce do pieczenia 😂

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszna oraz idealmna propozycja na zbliżający się okres Świąt, gdzie jakby nie bylo pierniki wiodą prym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, idealny do świątecznych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny! <3 Korzenny, aromatyczny i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trocik piernikowy! Mniami, ale mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana biszkopt piernikowy to świetny pomysł, ale jaki ten torcik cudny. Dla mnie idealny 💗

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ❤ Z pewnością wypróbuje ten przepis!

    Pozdrawiamy ❤
    www.twinslife.pl (klik)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie! A wersja piernikowa jest idealna na okres zbliżających się świąt :) Aż mam ochotę skorzystać z Twojego przepisu i zrobić jakiś świąteczny torcik :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Świetny przepis na świąteczny tort. Z przyjemnością skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Biszkopt idealny, już czuję jego zapach

    OdpowiedzUsuń
  12. Piernikowy biszkopt - brzmi jak niebo w gębie dla mojego partnera :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger