czwartek, stycznia 10, 2019

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów (różne wymiary)





 Jest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje.
Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.
Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu.
 
(Tortownica o średnicy 18 cm)
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)

(Tortownica o średnicy 22-24 cm) (*)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
 
(Tortownica o średnicy 25-26 cm) (**)
7 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
  1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
4 łyżki kakao (płaskie)

Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
 
1 szklanka = 250 ml
(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
 

5 komentarzy:

  1. Good post however , I was wanting to know if you could write a litte
    more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further.
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  2. Excellent web site. Lots of useful info here.

    I'm sending it to some buddies ans also sharing in delicious.
    And of course, thank you for your effort!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger