czwartek, stycznia 10, 2019

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów (różne wymiary)





 Jest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje.
Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.
Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu.
 
(Tortownica o średnicy 18 cm)
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)

(Tortownica o średnicy 22-24 cm) (*)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
 
(Tortownica o średnicy 25-26 cm) (**)
7 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
  1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
4 łyżki kakao (płaskie)

Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
 
1 szklanka = 250 ml
(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
 

4 komentarze:

  1. Good post however , I was wanting to know if you could write a litte
    more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further.
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger