niedziela, stycznia 10, 2021

Tort piernikowy z granatem, powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone

 

 
Tort piernikowy z granatem, powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone to idealna propozycja nie tylko na okres zimowy.
Uwierzcie, że jest przepyszny!
Aromatyczny biszkopt o smaku piernika doskonale łączy się ze słodko-kwaskowatymi powidłami i kremem na bazie bitej śmietany oraz serka mascarpone, a taką wizualną kropkę nad "i" stanowi granat.
Koniecznie spróbujcie!
 
 Ps. Jeśli chcecie przygotować tort o innych wymiarach to tutaj macie przepis na sam Biszkopt piernikowy - klik.
 
 
Tort piernikowy - składniki:
 
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
 Krem:
 330 ml śmietanki 30-36%
120g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (płaskie)
Nasączenie:
 około 80 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny/herbaty/kawy
Ponadto:
200g powideł śliwkowych
1/2 świeżego granatu
 
 
Tort piernikowy - przygotowanie:
 
Biszkopt.
 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
 Krem.
  Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
  Krem podzielić na 3 części: 2 równe do przełożenia blatów biszkoptowych oraz do posmarowania boków i wierzchu.
Tort.
 Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 powideł i  kremem, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować powidłami oraz wyłożyć krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć. 
Wierzch i boki posmarować resztą kremu.
Dodatkowo wierzch obsypać ziarenkami granatu.
 (W skrócie: biszkopt - nasączenie - powidła - krem - biszkopt - nasączenie - powidła - krem - biszkopt - nasączenie - obłożenie kremem - granat.)


Do upieczenia biszkoptu użyłam mąki Młyny Szczepanki.

16 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger