wtorek, czerwca 26, 2018

Kakaowy spód biszkoptowy do ciast



Ostatnio lubię przygotowywać ciasta na zimno, które są czystą improwizacją i tak naprawdę każda warstwa powstaje pod wpływem chwili.
Co prawda na spód można użyć zwykłych biszkoptów, ale mam ochotę na więcej kreatywności.
Dlatego postanowiłam Wam przedstawić świetny kakaowy biszkopt, który idealnie nadaje się jako podstawa ciasta.
U mnie sprawdził się już przy wielu pysznościach!
Na końcu możecie zerknąć na przykładowe propozycje wykorzystania zaprezentowanego spodu.
Polecam i z niecierpliwością czekam na Wasze dzieła.

Biszkopt o wymiarach 22 x 26 cm i grubości około 1,5 cm:
3 jajka
100g cukru
60g mąki pszennej
1 łyżka kakao

 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Moje propozycje na wykorzystanie spodu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger