sobota, września 26, 2020

Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia


 
Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia to idealna propozycja na zdrowy posiłek, który można zabrać również do szkoły lub pracy.
Są pyszne, takie puszyste oraz delikatne.
Cukinia z jabłkiem stanowi świetny duet, a nasiona chia odznaczają się wieloma pozytywnymi właściwościami.
Zresztą spróbujcie tego połączenia i przekonacie się, że placuszki są warte przygotowania częściej.

Ps. Zerknijcie również na inne placki z cukinią w roli głównej:

- Placki z cukinii - klik
- Placki z cukinii i żółtego sera - klik
- Delikatne placuszki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym - klik
- Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) - klik
- Placki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - klik
- Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią - klik
- Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) - klik

Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia - składniki:
 
 (około 12 sztuk)
200-250 cukinii
1 jabłko
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 łyżki cukru/ksylitolu (dowolnego słodzidła; może być miód, erytrol itp.)
2 łyżeczki nasion chia
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
 
 
 Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia - przygotowanie:
 
Umytą cukinię zetrzeć (młodą ze skórką) wraz z obranym jabłkiem na tarce o grubych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, jabłko, mąkę, żółtka, cukier oraz nasiona chia.
Na końcu całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
Placki smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
 

W przepisie użyłam erytrolu oraz nasion chia ze sklepu Radix-Bis.


38 komentarzy:

  1. oo! a to coś nowego! nie pomyślałam żeby połączyć cukinie z jabłkiem! A to dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placków jeszcze nie jadłam. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zarówno placki z cukinii i placki z jabłkami ale jeszcze ich nie łaczyłam w jedno :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł z dodaniem ubitej piany z białek, placuszki są na pewno bardziej puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenia jabłka i cukinii jeszcze nie próbowałam. Ale ciekawi mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam parę razy placki z cukinii, ale nigdy nie wychodza mi takie, jak trzeba. A z jabłkiem jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne, muszę wypróbować ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinia na słodko coraz częściej do mnie przemawia, ale wciąż jeszcze nie miałam okazji tego przetestować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowite placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie to sobie wymyśliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej kompozycji jeszcze nie jadłam, bardzo chętnie przygotuje dla moich łasuchów :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger