wtorek, lipca 26, 2016

Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe)




Przepis autorski (mój).
Amarantus to bardzo zdrowe zboże, które moim zdaniem - jest bardzo mało przez nas doceniane.
A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.
 Amarantus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Posiada go nawet 5-krotnie więcej - niż szpinak, czy pszenica.
Jest też niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz dodatkowo wapnia i błonnika.
Badania nad szarłatem wykazują, że ma on szczególne znaczenie w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i zmniejszania stanów zapalnych oraz ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca.
Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada.
 Na szczęście moja rodzinna przywykła i to zaakceptowała...
Wracając do placków...
Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód.
Idealne połączenie smakowe sprawiło, że zniknęły szybciej niż mogłam się spodziewać.
Sami spróbujcie - polecam!

(około 16 sztuk)
100 kalafiora
100g cukinii
1 cebula (mała)
1 jajko
1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki skrobi kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana)
2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej)
2 łyżki koperku (posiekanego)
czarnuszka (może być pieprz)
sól
Dodatkowo:
olej do smażenia

Amarantus dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować wg przepisu z opakowania.
Kalafiora ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, odcedzić i po ostygnięciu - rozdrobnić za pomocą tarki lub widelca.
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa (cukinię z sokiem) połączyć z amarantusem i wymieszać z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą.
Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane).
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger