Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu.
Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.
Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba.
Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie.
A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia.
Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne.
Kto z Was skorzysta z przepisu?
Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki:
(6 sztuk)
350g mąki pszennej
200 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Ponadto:
olej do posmarowania bułek
Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie:
W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Polecam mikserem z hakiem.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
(Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Bułki posmarować olejem oraz na wierzchu delikatnie ponacinać na krzyż.
(Można też posypać ulubionymi ziarnami.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Domowe bułki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
U mnie ostatnio znikały z sałatką z soczewicą i tuńczykiem.
(Zresztą pokazywałam Wam na story na moim profilu prywatnym i na instagramie, gdzie serdecznie zapraszam - klik. Tam macie dużo relacji z mojego życia, a wszystko jest na bieżąco!)
Sałatka jest bardzo smaczna oraz nie zawiera żadnych niepotrzebnych konserwantów.
Sami spróbujcie!
jakie pyszne, na śniadanie do dżemu, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńDziękuję za przepis, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńPiękne wyrosły i na pewno dobrze smakują ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak, są smaczne, choć różnią się od drożdżowych.
UsuńNależę do tej grupy osób, która piekła bułki, czy chleb od wielkiego dzwonu. Od pewnego czasu piekę regularnie chleb na zakwasie, a ostatnio eksperymentuję też z innymi tego typu wypiekami, taka sytuacja.. ;) Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto. I pochwal się efektem.
UsuńIdealne na śniadanie. Pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńOstatnio właśnie miałam ochotę na taką domową, ciepłą bułeczkę. Dzięki za przepis, może jutro się skuszę! :D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńJej jakie proste sie wydaja! zapisuje przepis i bede robic :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste! Czekam na efekt.
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńjej! ale wyglądają smakowicie :) mmmm
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Polecam.
UsuńPyszne bułeczki, gdy brakuje drożdży :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńNa szczęście mam zapas drożdży:) zawsze kupujemy więcej, dzielimy na potrzebne porcję i mrozimy. Teraz jak znalazł. Ale nie wszyscy je mają więc przepis bardzo się przyda. Polecę córce. Na pewno skorzysta.
OdpowiedzUsuńSuper. Ja ostatnio fartem trafiłam na świeże drożdże i żałuję, że nie kupiłam więcej do zamrożenia.
Usuńswietny przepis akurat trafiony w dzisiejsze czasy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Właśnie chciałam, aby szczególnie teraz był pomocny.
Usuńzrobiłam już ciasteczka kokosowe z Twojego przepisu to i bułki muszę zrobić :D wszystkie składniki mam więc jutro przystępuję do działania :)
OdpowiedzUsuńPodeślij zdjęcia: jdiana@onet.eu <3 Z chęcią umieszczę je w galerii na fb.
UsuńA czy na wodzie też wyjdą dobre? Nie mogę mleka... :(
OdpowiedzUsuńZawsze na mleku lepsze, ale na wodzie też powinny wyjść.
UsuńBardzo apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW dobie pandemii postanowiłam zrobić bułki z tego przepisu i zostałam z zakalcami i zmarnowanymi składnikami.Musze teraz się zastanowić które dziecko poświęcić wysyłając je po zakupy.
OdpowiedzUsuńOstatnio dostałam sporo zdjęć od osób, które skorzystały z przepisu i u żadnej z nich nie wyszedł zakalec... Czy dokładnie zrobiłaś wszystko wg przepisu? Jakiej mąki użyłaś?
UsuńBułki są przepyszne i super łatwe do zrobienia :) polecam
UsuńCieszę się :D
UsuńEkstra ładnie i rumiano wyglądają te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńDziękuję bułeczki pyszne , a rodzinka zadowolona
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może jest zdjęcie?
UsuńJaka będzie najlepsza mąką do tych bułek? Czy mąka typ 500 się nada?
OdpowiedzUsuńTyp 500 się nada, ale ja najczęściej dodaję typ 450.
UsuńNiewiele mają wspólnego z bułkami...
OdpowiedzUsuńBo? Robił/a Pan/i?
UsuńZrobiłam pół na pół z mąką żytnia..nie wyszły..czemu? Mega zamalec, nie urosly..
OdpowiedzUsuńMoże mąka żytnia okazała się za ciężka... Przyznam szczerze, że bułki piekłam już sporo razy i za każdym nie miałam z nimi problemu. Mi najlepiej smakują na mące tortowej.
UsuńNo nie wiem czy jedzenie codziennie pieczywa na bazie proszku do pieczenia to super pomysł i taki zdrowy... Suche drożdże są o wiele łatwiej dostępne niż te normalne a na pewno zdrowsze niż proszek 🙄
OdpowiedzUsuńNikt nie mówi o codziennym jedzeniu pieczywa. Nie każdy ma zapas suchych drożdży, a proszek do pieczenia jest praktycznie w każdym domu ;)
UsuńMega dobre bułeczki! Skorzystałam z tego przepisu bo nie miałam drożdży ale wyszly pyszne ;) smakują trochę inaczej niż zwykłe ale te są cudowne!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo <3 A może ma pani zdjęcie, które mogę umieścić na swoim fanpage?
UsuńSą już w piekarniku. Nie mogę się doczekać efektu
OdpowiedzUsuńDziękuję za zdjęcia i cieszę się, że wyszły <3
UsuńWłaśnie zrobiłam. Wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
Usuńżycie mi dziś uratowały :) zdjęcia nie mam bo zjadłam jeszcze na ciepło
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńNie wiem czemu wg przepisu ciasto jest lejace i klejące i nie mogłam zrobić z nich kulek tylko wyszły placki 🤔
OdpowiedzUsuńJeśli proporcje zostały zachowane to może typ mąki?
UsuńWyglądają pysznie! Czy można zrobić ciasto wieczorem, żeby przeleżakowało w lodowce przez noc i rano upiec na świeżo ?
OdpowiedzUsuńLepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Robi się je naprawdę szybko.
UsuńNastępne do wypróbowania :) Już widzę, że będę do Ciebie zaglądać szukając inspiracji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło i zapraszam <3
UsuńDodałam trochę mąki chlebowej a i tak pięknie wyrosly :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może zachował się jakieś zdjęcie, aby mogła je dodać do albumu?
UsuńWłaśnie się pieką. Zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem!
Usuń