wtorek, marca 31, 2020

Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia)




Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu.
 Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.
Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba.
Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie.
A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia.
Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne.
Kto z Was skorzysta z przepisu?


Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki:

(6 sztuk)
350g mąki pszennej
200 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli
Ponadto:
olej do posmarowania bułek


Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie:

W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Polecam mikserem z hakiem.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
(Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Bułki posmarować olejem oraz na wierzchu delikatnie ponacinać na krzyż.
(Można też posypać ulubionymi ziarnami.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)


Domowe bułki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
U mnie ostatnio znikały z sałatką z soczewicą i tuńczykiem.
(Zresztą pokazywałam Wam na story na moim profilu prywatnym i na instagramie, gdzie serdecznie zapraszam - klik. Tam macie dużo relacji z mojego życia, a wszystko jest na bieżąco!)
Sałatka jest bardzo smaczna oraz nie zawiera żadnych niepotrzebnych konserwantów.
Sami spróbujcie!

54 komentarze:

  1. jakie pyszne, na śniadanie do dżemu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyrosły i na pewno dobrze smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak, są smaczne, choć różnią się od drożdżowych.

      Usuń
  4. Należę do tej grupy osób, która piekła bułki, czy chleb od wielkiego dzwonu. Od pewnego czasu piekę regularnie chleb na zakwasie, a ostatnio eksperymentuję też z innymi tego typu wypiekami, taka sytuacja.. ;) Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio właśnie miałam ochotę na taką domową, ciepłą bułeczkę. Dzięki za przepis, może jutro się skuszę! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej jakie proste sie wydaja! zapisuje przepis i bede robic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne bułeczki, gdy brakuje drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na szczęście mam zapas drożdży:) zawsze kupujemy więcej, dzielimy na potrzebne porcję i mrozimy. Teraz jak znalazł. Ale nie wszyscy je mają więc przepis bardzo się przyda. Polecę córce. Na pewno skorzysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Ja ostatnio fartem trafiłam na świeże drożdże i żałuję, że nie kupiłam więcej do zamrożenia.

      Usuń
  9. swietny przepis akurat trafiony w dzisiejsze czasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Właśnie chciałam, aby szczególnie teraz był pomocny.

      Usuń
  10. zrobiłam już ciasteczka kokosowe z Twojego przepisu to i bułki muszę zrobić :D wszystkie składniki mam więc jutro przystępuję do działania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podeślij zdjęcia: jdiana@onet.eu <3 Z chęcią umieszczę je w galerii na fb.

      Usuń
  11. A czy na wodzie też wyjdą dobre? Nie mogę mleka... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze na mleku lepsze, ale na wodzie też powinny wyjść.

      Usuń
  12. Bardzo apetycznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W dobie pandemii postanowiłam zrobić bułki z tego przepisu i zostałam z zakalcami i zmarnowanymi składnikami.Musze teraz się zastanowić które dziecko poświęcić wysyłając je po zakupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio dostałam sporo zdjęć od osób, które skorzystały z przepisu i u żadnej z nich nie wyszedł zakalec... Czy dokładnie zrobiłaś wszystko wg przepisu? Jakiej mąki użyłaś?

      Usuń
    2. Bułki są przepyszne i super łatwe do zrobienia :) polecam

      Usuń
  14. Ekstra ładnie i rumiano wyglądają te bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję bułeczki pyszne , a rodzinka zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka będzie najlepsza mąką do tych bułek? Czy mąka typ 500 się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typ 500 się nada, ale ja najczęściej dodaję typ 450.

      Usuń
  17. Niewiele mają wspólnego z bułkami...

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam pół na pół z mąką żytnia..nie wyszły..czemu? Mega zamalec, nie urosly..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mąka żytnia okazała się za ciężka... Przyznam szczerze, że bułki piekłam już sporo razy i za każdym nie miałam z nimi problemu. Mi najlepiej smakują na mące tortowej.

      Usuń
  19. No nie wiem czy jedzenie codziennie pieczywa na bazie proszku do pieczenia to super pomysł i taki zdrowy... Suche drożdże są o wiele łatwiej dostępne niż te normalne a na pewno zdrowsze niż proszek 🙄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie mówi o codziennym jedzeniu pieczywa. Nie każdy ma zapas suchych drożdży, a proszek do pieczenia jest praktycznie w każdym domu ;)

      Usuń
  20. Mega dobre bułeczki! Skorzystałam z tego przepisu bo nie miałam drożdży ale wyszly pyszne ;) smakują trochę inaczej niż zwykłe ale te są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo <3 A może ma pani zdjęcie, które mogę umieścić na swoim fanpage?

      Usuń
  21. Są już w piekarniku. Nie mogę się doczekać efektu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zdjęcia i cieszę się, że wyszły <3

      Usuń
  22. Właśnie zrobiłam. Wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
  23. życie mi dziś uratowały :) zdjęcia nie mam bo zjadłam jeszcze na ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger