Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Ciasto jest niezwykle prooooste, więc pewnie stąd ta nazwa.
(Znane jest też jako "salceson".)
Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników.
A w smaku?
Rewelacja!
Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów.
Koniecznie spróbujcie!
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
7 jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżki kakao
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki rodzynek (sparzonych)
1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia)
W dużej misce warstwami ułożyć:
pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej.
Całość odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 50 minut w 180 stopniach - do tzw. "suchego patyczka".
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
7 jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżki kakao
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki rodzynek (sparzonych)
1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia)
W dużej misce warstwami ułożyć:
pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej.
Całość odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 50 minut w 180 stopniach - do tzw. "suchego patyczka".
Bardzo lubię to ciasto. Ja daję jeszcze cynamon :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Usuńciasto bez czekolady to nieczekoladowe tylko kakaowe
OdpowiedzUsuńA co jest głównym składnikiem czekolady?
UsuńCiasto pyszne.. dodałam cynamon i startej skórki z cytryny i też Ok
OdpowiedzUsuńSuper. A masz może zdjęcie?
UsuńMoja mama często piekła to ciasto i miało nazwę Salceson😁
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam to ciasto! Zgubilam przepisnik mojej mamy a bardzo chcialam zrobic ciasto dla mojego chlopaka. Skorzystam z Pani przepisu napewno bo widze ze jest w 90% taki jak mojej mamy, wiec na pewno sie uda 🙂 Robilam wiele razy ale z wieksza iloscia jablek I bez kakao oraz rodzynek. W moim domu przyjeto nazwe GNIOT 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Pozdrawiam!
UsuńSuper <3
Usuńwłaśnie zapisałam sobie przepis i biore się za pieczenie. Dodam chyba troszkę cynamonu do jabłek. Mam nadzieję że nie zaszkodzi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt. Również pozdrawiam.
UsuńWłasnie zapisałam przepis i biorę się za pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt. Również pozdrawiam.
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrzepis w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńUwielbiam proste przepisy i sama zazwyczaj sięgam tylko po takie, które mają mało składników :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńSmacznie wyglądający przepis ....na pewno spróbuję ..gdy...wroce....z Holandii ....zapraszam...
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt. Pozdrawiam.
UsuńJuż się robi.������
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńDziś piekę..💖💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńJuż upieczony, gorący..😀💖🥞
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2430768363801636/?type=3&theater
UsuńPrzepis wydaje się mega prosty a ciasto pyszne, więc warto spróbować:):**
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Warto!
UsuńTo ciasto mis być pyszne!
OdpowiedzUsuńKradnę przepis...
Dziękuję i czekam na efekt.
UsuńTo chyba jedyny salceson, jaki mogłabym lubić ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbia ciasta z jabłkami!
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuńsuper przepis! :D
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUpiekłam dzisiaj ..bo pięknie tu wygląda. I powiem ,ze ciasto wyśmienite , bardzo łatwe, szybkie i smaczne, puszyste, pachnące , smakowite.Orzechy dodają rozkoszy podniebieniu. Pekinie wyrosło , jest wyśmienite. Dziękuję sercem za ten wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto posmakowało! A jest może zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?
UsuńWłaśnie czeka 30 min.
OdpowiedzUsuńWyrobię i do piekarnika.
Mam nadzieję że będzie smakować ☺️
Pochwal się efektem <3
Usuńhttps://photos.app.goo.gl/XmEEhwVDbZHg5Apv9
OdpowiedzUsuńPycha <3
UsuńMoje ulubione ciasto, robię podobnie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW przepisie jest: 1 łyżki kakao. Chcę upiec to ciasto i myślę, że 1 łyżka to trochę za mało. A może ma być więcej łyżek? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWszystko jest w porządku - 1 łyżka :)
UsuńSuper blog
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńCzy z inną mąka wyjdzie np. Kokosowa , ciecierzycy, migdałowa ? Niestety tylko takie możemy 😐
OdpowiedzUsuńRaczej będzie problem, a kokosowa od razu odpada do tego ciasta. Na blogu mam inne ciasta z mąkami, które pani może.
UsuńCiasto przepyszne. Szybkie, puszyste, pachnące. Na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
UsuńSuper przepis! 😊 Zaraz biorę się za pieczenie tylko mam jeden problem🙈 nie mam sody oczyszczonej, nie było w sklepie😒 można ją pominąć czy może czymś zastąpić? Np dać tą łyżeczkę więcej proszku do pieczenia?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!😙
Czekam na efekt. Soda i proszek działają trochę w innych momentach. Daj ciup więcej proszku i jak masz to odrobinę octu.
UsuńAleż ja ten salceson uwielbiałam w dzieciństwie. A nie jadłam... chyba ze trzydzieści lat! W niedzielę piekę!
OdpowiedzUsuńI super!
UsuńDziś upiekłam.... rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. A ma pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
UsuńTakie ciasta są przepyszne na jesien z jabłkami ,teraz nie dawno robiłam podobne ale bez orzechow już jest na blogu pozdrawiam
OdpowiedzUsuń<3
UsuńW przepisie jest 7 jabłek, dużych czy małych ? Mam duże więc ,dam 5 .Czy będzie ok ?
OdpowiedzUsuńDawałam średnie. Ale 5 dużych jest w porządku.
Usuń