sobota, września 17, 2016

Leniwiec (czekoladowe ciasto z jabłkami)



Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Ciasto jest niezwykle prooooste, więc pewnie stąd ta nazwa.
(Znane jest też jako "salceson".)
Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników.
A w smaku?
Rewelacja!
Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów.
Koniecznie spróbujcie!
 

 (Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
7 jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżki kakao
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki rodzynek (sparzonych)
1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia)

W dużej misce warstwami ułożyć:
pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej.
Całość odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 50 minut w 180 stopniach - do tzw. "suchego patyczka".

58 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto. Ja daję jeszcze cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto bez czekolady to nieczekoladowe tylko kakaowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne.. dodałam cynamon i startej skórki z cytryny i też Ok

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama często piekła to ciasto i miało nazwę Salceson😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to ciasto! Zgubilam przepisnik mojej mamy a bardzo chcialam zrobic ciasto dla mojego chlopaka. Skorzystam z Pani przepisu napewno bo widze ze jest w 90% taki jak mojej mamy, wiec na pewno sie uda 🙂 Robilam wiele razy ale z wieksza iloscia jablek I bez kakao oraz rodzynek. W moim domu przyjeto nazwe GNIOT 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie zapisałam sobie przepis i biore się za pieczenie. Dodam chyba troszkę cynamonu do jabłek. Mam nadzieję że nie zaszkodzi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie zapisałam przepis i biorę się za pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam proste przepisy i sama zazwyczaj sięgam tylko po takie, które mają mało składników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wyglądający przepis ....na pewno spróbuję ..gdy...wroce....z Holandii ....zapraszam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Już się robi.������

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś piekę..💖💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  12. Już upieczony, gorący..😀💖🥞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2430768363801636/?type=3&theater

      Usuń
  13. Przepis wydaje się mega prosty a ciasto pyszne, więc warto spróbować:):**

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto mis być pyszne!
    Kradnę przepis...

    OdpowiedzUsuń
  15. To chyba jedyny salceson, jaki mogłabym lubić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam dzisiaj ..bo pięknie tu wygląda. I powiem ,ze ciasto wyśmienite , bardzo łatwe, szybkie i smaczne, puszyste, pachnące , smakowite.Orzechy dodają rozkoszy podniebieniu. Pekinie wyrosło , jest wyśmienite. Dziękuję sercem za ten wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało! A jest może zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?

      Usuń
  17. Właśnie czeka 30 min.
    Wyrobię i do piekarnika.
    Mam nadzieję że będzie smakować ☺️

    OdpowiedzUsuń
  18. https://photos.app.goo.gl/XmEEhwVDbZHg5Apv9

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ulubione ciasto, robię podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. W przepisie jest: 1 łyżki kakao. Chcę upiec to ciasto i myślę, że 1 łyżka to trochę za mało. A może ma być więcej łyżek? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy z inną mąka wyjdzie np. Kokosowa , ciecierzycy, migdałowa ? Niestety tylko takie możemy 😐

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej będzie problem, a kokosowa od razu odpada do tego ciasta. Na blogu mam inne ciasta z mąkami, które pani może.

      Usuń
  22. Ciasto przepyszne. Szybkie, puszyste, pachnące. Na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super przepis! 😊 Zaraz biorę się za pieczenie tylko mam jeden problem🙈 nie mam sody oczyszczonej, nie było w sklepie😒 można ją pominąć czy może czymś zastąpić? Np dać tą łyżeczkę więcej proszku do pieczenia?:)
    Pozdrawiam!😙

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekt. Soda i proszek działają trochę w innych momentach. Daj ciup więcej proszku i jak masz to odrobinę octu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger