Kwiaty czarnego bzu w cieście to prosty sposób na sezonowe danie, które przygotowuje się wyłącznie w czasie kwitnienia rośliny. Wystarczy gęste ciasto naleśnikowe i świeże baldachimy, które po krótkim smażeniu stają się lekką i aromatyczną przekąską. W smaku są delikatne, lekko kwiatowe z nutą słodyczy oraz subtelną ziołową świeżością. Ja najczęściej podaje je posypane cukrem pudrem, ale również świetnie smakują polane jogurtem naturalnym, śmietaną lub miodem. Pycha!
Czas przygotowania: około 1 godzina
Kwiaty czarnego bzu w cieście – składniki:
- około 20-25 baldachów kwiatów czarnego bzu
Ciasto:
- 2 jajka
1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
Kwiaty czarnego bzu w cieście – przygotowanie:
Kwiaty czarnego bzu najlepiej zrywać w dniu ich przygotowania – zrywaj całe baldachimy. Baldachimy rozłóż kwiatami do dołu na ręczniku kuchennym i pozostaw na minimum pół godziny, aby pozbyć się z nich owadów.
(Kwiaty czarnego bzu nie wymagają mycia.)
W międzyczasie należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę i odstaw na kilka minut.
(Ciasto powinno być gęstsze od klasycznego ciasta na naleśniki.)
Na patelni rozgrzej większą ilość oleju. Kwiaty zanurzaj w cieście, trzymając za łodyżkę i kładź na gorący tłuszcz. Po chwili odcinaj nożyczkami wystające łodyżki. Smaż na złoty kolor z obu stron: ok. 1,5 minuty z jednej, 1 minutę z drugiej. Odsącz na ręczniku papierowym.
UWAGA!
Czarny bez w stanie surowym zawiera niewielkie ilości sambunigryny – związku należącego do glikozydów cyjanogennych. Jest on obecny głównie w niedojrzałych owocach, korze, liściach i nasionach, ale świeże kwiaty również mogą zawierać jego śladowe ilości. Sambunigryna może w organizmie rozkładać się do cyjanowodoru, który w większych dawkach jest toksyczny. Wysoka temperatura (gotowanie, smażenie, pieczenie) skutecznie neutralizuje tę substancję, dlatego przetwory z czarnego bzu – w tym kwiaty smażone w cieście – są bezpieczne i nietoksyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!