Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym to idealna propozycja na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Jestem pewna, że polubią go zarówno dzieci, jaki i dorośli. Wiem to z doświadczenia! Polędwiczki można także podać jako przekąskę – świetnie komponują się z przeróżnymi sosami.
Porcje: około 4
Czas oczekiwania: minimum 15 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym – składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- sól, pierz
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (u mnie wędzona)
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1 szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym – przygotowanie:
Umyte i osuszone polędwiczki oprószyć solą z pieprzem i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą konsystencję.
(Ciasto powinno być gęstsze niż na klasyczne naleśniki. W razie potrzeby można dosypać mąki.)
Polędwiczki przełożyć do ciasta tak, aby były nim całkowicie pokryte. Całość odstawić na minimum 15-20 minut.
Po tym czasie kawałki kurczaka wykładać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!