Rożki z jabłkami z ciasta filo to pyszna i chrupiąca przekąska na słodko, która z pewnością posmakuje każdemu. Uwielbiam jeść i pracować z ciastem filo, a te rożki przygotowuje się błyskawicznie. Jabłka z cynamonem pachną jesienią, więc są odpowiednie na aktualną pogodę. Moje rożki wychodzą sporych rozmiarów, ponieważ uwielbiam jak są porządnie nadziane. Wolę je przekroić na pół niż robić mniejsze. Mam nadzieję, że ten przepis Wam się spodoba!
>> Wolicie coś na wytrawnie? Polecam przepis na burka z mięsem mielonym.
Ilość: 3 duże sztuki (można je przekroić na pół)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Rożki z jabłkami z ciasta filo - składniki:
- 40g masła
- 1 opakowanie ciasta filo (300g)
Nadzienie:
- 2-3 jabłka (400g)
- 1 łyżeczka masła (5g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier (do smaku)
- sok z cytryny (do smaku)
Jak zrobić rożki z jabłkami z ciasta filo?
Przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę i następnie przełożyć na patelnię. Dodać masło, cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko należy wymieszać i dusić do miękkości.
(Czas duszenia zależy od rodzaju jabłek. U mnie tym razem to trwało zaledwie kilka minut. Jabłka nie muszą być idealnie miękkie.)
Uprażone jabłka ostudzić.
Oddzielić pierwszy płat ciasta filo i umieścić go na desce. Ciasto posmarować uprzednio roztopionym masłem i przykryć kolejnym płatem. Ponownie posmarować masłem oraz położyć następny kawałek ciasta. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich arkuszy.
(W moim opakowaniu było 7 płatów ciasta.)
Tak przygotowane płaty przekroić wzdłuż na 3 części.
(Można na 4, ale ja wolę w rożkach więcej nadzienia.)
Na koniec każdego paska z ciasta wyłożyć po solidnej łyżce masy jabłkowej. Ciasto złożyć w trójkąty.
(Jak mamy masę na pasku, należy go złożyć do boku, aby powstał trójkąt, który składamy w dół, później do boku i tak do końca paska.)
Powstałe rożki można posmarować masłem (opcjonalnie) i następnie przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 200 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Ciastka powinny być zarumienione.)
Ostudzone rożki oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo apetyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle te rożki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńRobiłam w wersji ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na jesienny deser. :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne wyglądają. Mój ulubiony wyrób cukierniczy 👍🙂
OdpowiedzUsuń