poniedziałek, sierpnia 01, 2022

Burek z mięsem mielonym

Burek z mięsem mielonym

Burek z mięsem mielonym to przysmak kuchni bałkańskiej, który w prosty sposób możecie przygotować sami! Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika "bur-" co najzwyczajniej oznacza "zwijać", "zakręcać". Jest przygotowany z ciasta filo lub yufka. Dotychczas spotkałam się z przeróżnymi nadzieniami burka - od wytrawnych po słodkie, ale sama najczęściej przyrządzam go z mięsem mielonym lub białym serem i szpinakiem. Pycha! Jak trafię na zakupach na ciasto filo (sama nie lubię robić, ale potrafię), kupuję i nigdy nie mam dylematu co z niego będzie! Polecam!

Ilość: 4 sztuki
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut


Burek z mięsem mielonym - składniki:


  • 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)

Masa mięsna:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz 
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 60g stopionego masła

Ponadto:

  • jajko do posmarowania


Burek z mięsem mielonym - przygotowanie:


Nadzienie mięsne:

 
Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.

Zwijanie:


Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka.
(Ja dodatkowo spinam wykałaczką.)
Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
(Na moim Tik Toku możecie zobaczyć jak zwinąć burka >> klik. Poprosiłam o pomoc męża, bo samemu ciężko nagrywać i coś robić.)
 

Pieczenie:


Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
(Ciasto filo powinno być zarumienione i chrupiące.)


Podanie:


Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!

Burek z mięsem mielonym

Burek z mięsem mielonym

Burek z mięsem mielonym

2 komentarze:

  1. Jakie fajne danie. Na pewno jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o tym daniu, ale nie próbowałam jeszcze, wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger