Krupnik z kaszą gryczaną i pęczakiem to zupa, która w moim domy znika błyskawicznie. Zresztą lubimy zarówno zupy, jak i wszystkie rodzaje kasz. Zawsze gotowałam klasyczny krupnik z pęczakiem, ale jakiś czas temu postanowiłam go wzbogacić kaszą gryczaną i przyznam Wam szczerze, że to był strzał w dziesiątkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zapewniam, że jeszcze nie raz do niego wrócicie!
Ilość porcji: 4-5
Czas gotowania: około 1 godzina
Krupnik z kaszą gryczaną i kaszą pęczak - składniki:
- mięso na wywar
- około 1/4 szklanki kaszy gryczanej (1 szklanka = 250 ml)
- około 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- przyprawa Jarzynka bez glutaminianu i soli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Jak zrobić krupnik z kaszą gryczaną i kaszą pęczak?
Ugotować wywar mięsny z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim oraz opcjonalnie z dobrej jakości przyprawą "Jarzynką". Następnie należy dodać pokrojone warzywa oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
(Ostrożnie, bo zielenina może za bardzo zmienić smak krupniku.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną. Ja i moja rodzina wolimy bez śmietany.)
(Ostrożnie, bo zielenina może za bardzo zmienić smak krupniku.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną. Ja i moja rodzina wolimy bez śmietany.)
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Przepis w ramach współpracy/testowania produktów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!