poniedziałek, listopada 25, 2024

Krupnik z kaszą gryczaną i pęczakiem

Krupnik z kaszą gryczaną i kaszą pęczak
 
Krupnik z kaszą gryczaną i pęczakiem to zupa, która w moim domy znika błyskawicznie. Zresztą lubimy zarówno zupy, jak i wszystkie rodzaje kasz. Zawsze gotowałam klasyczny krupnik z pęczakiem, ale jakiś czas temu postanowiłam go wzbogacić kaszą gryczaną i przyznam Wam szczerze, że to był strzał w dziesiątkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zapewniam, że jeszcze nie raz do niego wrócicie!

Ilość porcji: 4-5
Czas gotowania: około 1 godzina


Krupnik z kaszą gryczaną i kaszą pęczak - składniki:


  • mięso na wywar
  • około 1/4 szklanki kaszy gryczanej (1 szklanka = 250 ml)
  • około 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • przyprawa Jarzynka bez glutaminianu i soli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki


Jak zrobić krupnik z kaszą gryczaną i kaszą pęczak?


Ugotować wywar mięsny z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim oraz opcjonalnie z dobrej jakości przyprawą "Jarzynką". Następnie należy dodać pokrojone warzywa oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
(Ostrożnie, bo zielenina może za bardzo zmienić smak krupniku.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną. Ja i moja rodzina wolimy bez śmietany.)

Krupnik z kaszą gryczaną i pęczakiem

W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

Krupnik z kaszą gryczaną i pęczakiem

Przyprawa Soviera premium bez soli
Przepis w ramach współpracy/testowania produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger