niedziela, czerwca 09, 2024

Chrupiące ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe

Chrupiące ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe

Chrupiące ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe regularnie piekę od kilku lat. Są przepyszne! Kuszą swoim obłędnym smakiem i cudownym aromatem! Uwielbiam je podjadać kiedy mam ochotę na coś słodkiego do pochrupania. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie to zaledwie kilka minut.

Ilość: 16-18 sztuk
Czas przygotowania: 7 minut
Czas pieczenia: 18 minut


Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe - składniki:


  • 100g masła/margaryny
  • 120g cukru 
  • 1 jajko
  • 70g mąki pszennej
  • 60g płatków owsianych
  • 40g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao (płaska)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
 
 

Jak zrobić ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe?

 
W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec w rozgrzanym piekarniku do około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia.
(Początkowo będę miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji i staną się chrupiące.)

 Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).
 
Chrupiące ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe

Chrupiące ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger