piątek, maja 24, 2024

Puszyste placuszki bananowe bez cukru

Pyszne placki bananowe bez cukru

Puszyste placuszki bananowe bez cukru są przepyszne i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Mimo, że posiadam małą rodzinę, to jak je smażę, cała porcja znika w oka mgnieniu. Placuszki nie zawierają cukru, ale dzięki bananom wyczuwalna jest lekka słodycz oraz pyszny, bananowy posmak. Bardzo lubię podjadać je w wersji solo, ale placki można podać z owocami lub też bitą śmietaną. Zapewniam, że nawet każdy niejadek nie oprze się tym placuszkom bananowym. Smacznego!
 
Ilość: około 40 sztuk
Czas przygotowania: około 30 minut
 
 

Placuszki bananowe - składniki: 

 

Placki:

  • 3 banany (dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (płaska)
  • 1 szczypta soli

Opcjonalnie:

  • olej lub masło do smażenia
 
 

Jak zrobić placuszki bananowe?


Białka z solą ubić na sztywną pianę, a banany zblendować lub rozdusić za pomocą widelca na w miarę gładkie puree. Żółtka wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia lub sodą, mlekiem i puree bananowym. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Na rozgrzaną patelnię (*) za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka = 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
 
 

Placuszki bananowe - dodatkowe informacje:

 
(*) Jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnie, to placuszki można smażyć bez tłuszczu. W innym przypadku jej powierzchnię należy lekko natłuścić masłem lub olejem. Ja często smażę placki w wersji fit na "suchej patelni", ale też od czasu do czasu na maśle, bo uwielbiam jego posmak.

Placki z bananów bez cukru

Placuszki z bananów

9 komentarzy:

  1. Jak fajnie, że są bez cukru. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Uwielbiam placuszki bananowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie, chociaż brak cukru jako samego cukru nie pomógł mi ostatnio. Po prawie 2 godzinach, mój cukier był na poziomie 216 o zgrozo. Zmienię mąkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, aromatyczne i bardzo bananowe czyli placuszki idealne 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. placki bananowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobnie, ale dodaję jeszcze do masy trochę startego ostrego sera.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bardzo placuszki bananowe, choć trochę inaczej je robię. Nie mniej jednak Twój sposób na wykonanie takich placuszków także mi się bardzo podoba i z miłą chęcią wypróbuję tej metody 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🥰💖

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger