poniedziałek, kwietnia 15, 2024

Sernik Oreo bez pieczenia z owocami i galaretką

 
Sernik Oreo bez pieczenia z owocami i galaretką to fantastyczny deser, który przypadnie do gustu dla każdego! Delikatna, kremowa masa o śmietankowym posmaku doskonale komponuje się do dodatkiem ciasteczek Oreo oraz orzeźwiającymi owocami i galaretką. Takie połączenie sprawia, że sernik nie tylko pysznie smakuje, ale również ładnie prezentuje się na stole. Ten prosty deser to doskonały pomysł na ciasto podczas wszelkich imprez, ale ja je przygotowuję nawet bez okazji. Jest po prostu pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam!
 
Tortownica: 25 cm
Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: około 4 godziny
 
 

Sernik Oreo z owocami i galaretką - składniki:

 

Spód:

  • 180g ciastek typu Oreo/Neo
  • 40g masła

Masa:

  • 800g twarogu z wiaderka
  • 100g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 5 łaskich łyżeczek żelatyny (25g)
  • 100 ml wody
  • 150 ciastek typu Oreo/Neo

Wierzch:

  • 2 galaretki w proszku (standardowe na 500 ml wody)
  • 700-750 ml wody
  • owoce 


Sernik Oreo z owocami i galaretką - przygotowanie:

 
Spód:
 
Kawałki ciastek z nadzieniem oraz masło przełożyć do malaksera i rozdrobnić. 
(Powinna powstać konsystencja lekko mokrego piasku.)
Całość wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej folią spożywczą.
 
Masa:
 
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Twaróg, cukier puder oraz cukier waniliowy umieścić w misce i wymieszać do połączenia się składników. Do jednolitej masy dodać kremówkę i ponownie delikatnie wymieszać. Następnie dodać żelatynę i całość dokładnie zmiksować.
(Najlepiej do żelatyny dodać łyżkę masy, wymieszać, a dopiero potem wszystko razem dodać do reszty masy.)
Na końcu wmieszać ciastka wcześniej przełamane na 4 części. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Wierzch:
 
Galaretki rozpuścić w 700-750 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Owoce ułożyć na wierzchu sernika i następnie ostrożnie zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.



6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger