niedziela, marca 24, 2024

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym są tak przepyszne, że znikają naprawdę szybko i często przygotowuję je z podwojonej porcji składników! Miękkie, wilgotne oraz takie... mocno jabłkowe wnętrze sprawia, że na jednym ciastku z pewnością nie poprzestaniemy. Natomiast olej kokosowy nadaje im cudownego aromatu i delikatności. Jednak nic nie staje na przeszkodzie, abyście dodali dowolnego oleju lub nawet masła. Zrobiłam test świeżości i jedną muffinkę schowałam na 2 dni. Dłużej nie mogłam jej tak trzymać, bo strasznie kusiła i przyznam, że była tak samo smaczna jak bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie sami spróbujcie!

Ilość: 9 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut
 
 

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym - składniki:


  • 100g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 50 ml oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • 2 jabłka (dość duże) 
  • płatki migdałowe do posypania


Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym - przygotowanie:

 
W pierwszej misce należy połączyć mąkę pszenną, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej jajko, roztopiony olej kokosowy oraz mleko. Suche składniki wymieszać z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka uprzednio pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) oraz posypać płatkami migdałowymi. Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

11 komentarzy:

  1. Ale fajne. Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie połączenia . Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne muffinki 🧡🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo lubię połączenie kokosa i jabłek, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje muffinki wyglądają przepysznie! Ciekawe, że pozostały świeże przez dwa dni. To musi być zasługą oleju kokosowego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z jabłkami to ja już nie ruszę. Nie cierpię owoców w ciastach, ciasteczkach, wyjątkiem są maliny. Surowe owoce lubię, w cieście nie tknę. Taki dziwny typ ze mnie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka, cynamon, migdały... To jest świetne połączenie. Super muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm muszę ich spróbować :D
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger