poniedziałek, października 16, 2023

Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji


Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji to jedna z tych surówek, która nigdy się nie nudzi. Jeśli jadacie dania z chińskich barów, to pewnie znacie ten smak, a jeśli nie, to obowiązkowo przygotujcie surówkę z kapusty przy najbliżej okazji. Jest chrupiąca, aromatyczna i co ważne - bardzo prosta w przygotowaniu. Kuchnia chińska słynie z harmonii smaków, więc ta surówka z pewnością spełni oczekiwania nawet najwybredniejszych podniebień. Surówka z kapusty świetnie komponuje się jako dodatek do drugiego dania, ale i nie tylko! Może też być zdrową przekąską oraz bazą do różnych sałatek. Polecam!
 
Ilość porcji: 8 i więcej
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas oczekiwania: kilka godzin
 
 

Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji - składniki:

 
  • 1/4 główki kapusty (średniej; około 500, max 600g)
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula (mała)

Zalewa:

  • 100 ml oleju
  • 80 ml octu ryżowego (*)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli


Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji - przygotowanie:


Kapustę należy drobno posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach tarki.
(Ja używam tarki do warzyw ROKO marki Börner. Dzięki niej w prosty sposób można uzyskać efekt krótkich lub długich wiórek/cienkich paseczków.)
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Składniki zalewy zagotować, aby sól z cukrem się rozpuściły i następnie przelać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać, wyrównać i po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Co jakiś czas surówkę można przemieszać. 
Surówka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Najlepiej w zamkniętym słoiku lub przykryta folią spożywczą.
 

Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji - dodatkowe informacje:


(*) Ocet ryżowy posiada 5% kwasowości. Możecie użyć dowolnego octu, ale pamiętając, że tego o wyższej kwasowości należy dodać mniej. 

Wpis z lokowaniem w ramach współpracy/testowania produktów.

3 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze w chińskiej restauracji, ale surówkę robię bardzo podobną ale bez octu. Następnym razem wypróbuję wersję z octem. Bardzo ciekawy pomysł 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że tylko ja lubię taką surówkę ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiona własnoręcznie smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger