wtorek, października 03, 2023

Kotlety schabowe marynowane w mleku

 
Kotlety schabowe marynowane w mleku to doskonała propozycja zarówno na obiad rodzinny, jak i posiłek na specjalne okazje. Tak przygotowane kotlety zachwycają delikatnym smakiem oraz miękkością i soczystością mięsa, które po prostu rozpływa się w ustach. Mleko wspaniale skrusza schab. Przepis ten polubią wszyscy miłośnicy klasycznych smaków. Dodam, jeszcze, że zamiast schabu możecie użyć dowolnego mięsa. Ze swojej strony polecam karkówkę oraz chudy boczek. 

Ilość porcji: 5-6
Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas oczekiwania: minimum 2 godziny


Kotlety schabowe marynowane w mleku - składniki:


  • 700-800g schabu

Marynata:

  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 2 jajka + 3 łyżki mleka
  • mąka do obtaczania
  • bułka tarta do obtaczania
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia


Kotlety schabowe marynowane w mleku - przygotowanie:


Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić, a listek laurowy pokruszyć. Wszystkie kotlety ułożyć w misce. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem oraz obłożyć cebulą z czosnkiem. Na wierzch wrzucić listek laurowy. Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(Można nawet na całą noc.)
Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa kolejno obtoczyć w mące, rozmąconymi z mlekiem jajkach i w bułce tartej.
(Kotlety można panierować dwukrotnie, czyli według schematu: mąka, jajko, bułka tarta, jajko i bułka tarta.)
Schabowe smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)


 

10 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować taki sposób na schabowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ♡
    Marynowane mięso jest przepyszne :) Czasem tak właśnie je przyrządzam... zależy jak dużo mam na to czasu. Super inspiracja, kotlety apetyczne :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlety prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezawodny sposób na pyszne schabowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo tak nie robiłam. Ostatnio marynowałam z suszonymi pomidorami i w oleju od nich.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Cię serdecznie 🙋‍♂️

    Chciałem Ci powiedzieć, że jest to bardzo kreatywny sposób przyrządzenia kotletów schabowych w marynacie na bazie mleka. W taki sposób jeszcze nie robiłem i z miłą chęcią spróbuję 👍😊 Z całego serca chciałem Ci podziękować za to, że dzielisz się z nami takimi pomysłowymi metodami przygotowania różnych dań 🤗

    Pozdrawiam Cię cieplutko, serdecznie i od serducha 🤗🥰💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Też często marynuje schab w mleku,jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne! 🧡 Muszą być niezwykle delikatne i soczyste 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Słyszałam że takie są lepsze. Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger