czwartek, sierpnia 03, 2023

Kukurydza na ciepło z masłem i solą. Jak ugotować kukurydzę, aby była miękka?

Kukurydza na ciepło z masłem i solą to doskonała przekąska, szczególnie latem, kiedy jest nią sezon. Soczysta, lekko słodka wspaniale komponuje się z roztopionym masłem i dodatkiem soli. Pyszności! A jeśli macie problem z ugotowaniem kukurydzy, aby była miękka, to koniecznie przeczytajcie ten wpis w całości i dajcie znać czy lubicie kukurydzę z masłem i solą?

 
Ilość: 1
Czas przygotowania: do 30 minut


Kukurydza z masłem i solą - składniki:


  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło
  • sól
 
 

Kukurydza z masłem i solą - przygotowanie: 

 
Kukurydzę należy włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, a nawet do 30 (w zależności od wielkości kolby). 
(Kukurydza w całości powinna być pokryta wodą.)
Wyjąć na talerz, posmarować masłem i posypać solą. 
 
 

Kukurydza z masłem i solą - dodatkowe informacje:


Niektórzy solą wrzątek, jednakże pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. Aby zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka.
 
 

10 komentarzy:

  1. Jej, dawno nie jadłam takiej kukurydzy. Ale mi narobiłaś ochoty na takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kukurydzę na ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Dość często sobie z mężem robimy na filmowe wieczory.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis. Sezon na kukurydzę przed nami, więc na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy cukru nie dawałam do wody. Zawsze z solą gotuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pamiętam kiedy jadłam w takiej wersji kukurydzę :) trzeba to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mieszkam w Kanadzie, a Kanada kukurydza stoi, jest tutaj niezwykle popularna, Nauczykam sie tutaj gotowac kukurydze w poslodzonej wodzie bez soli i tylko 8 min,od chwili zagotowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mam ochotę na taką kukurydzę. W tym roku jakoś o niej zapomniałam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger