niedziela, sierpnia 06, 2023

Łatwy tort urodzinowy dla początkujących z błyszczącymi owocami

Łatwy tort urodzinowy dla początkujących z błyszczącymi owocami

Łatwy tort urodzinowy dla początkujących, którego nie miałam zamiaru wstawiać na blogu. Powstał już jakiś czas temu, ale ciągle dostaję mnóstwo wiadomości z pytaniem jak zrobić prosty tort urodzinowy dla starszej dziewczynki. Z reguły każdy ma wizję tortu, która jest związana z ulubionymi postaciami lub pasją. Tort bez szczególnych wymagań kiedyś zrobiłam pewnej 9-latce. Miał być dziewczęcy oraz dekorowany owocami i tyle. Wszystkim smakował, a solenizantka była zadowolona. To dla mnie najważniejsze! Tego tortu nie musicie dokładnie tynkować, ani niczym obsypywać. Dajcie znać co o nim myślicie, choć ja z biegiem czasu bym bardziej go "odpicowała".


Łatwy tort urodzinowy - składniki:

 

Biszkopt 22-24 cm: 

  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej tortowej

Krem do przełożenia:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Krem do obłożenia: 

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • barwnik (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny

Dodatkowo:

  • 300g dżemu z czarnej porzeczki/wiśniowego

Do dekoracji:

  • owoce
  • słodkości

Glazura na owoce:

  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek wody
 

Łatwy tort urodzinowy - przygotowanie:


Biszkopt:


Jak upiec biszkopt? Przepis na biszkopt znajduje się tu - klik.

Krem do przełożenia:


Koniecznie schłodzoną (!) kremówkę z pudrem ubić na sztywno i następnie stopniowo połączyć z mascarpone. Krem podzielić na 3 części plus niewielką ilość zostawić do posmarowania boków tortu.

Krem do obłożenia:


Krem do obłożenia tortu należy przygotować po uprzednim złożeniu oraz schłodzeniu tortu. Przygotowuję się go w taki sam sposób jak krem do przełożenia. Jedynie na końcu miksowania składników do całości lub połowy kremu należy dodać odrobinę barwnika spożywczego.

Składanie tortu:


Na talerzu/paterze umieścić podkład do tortu i na środku posmarować go odrobinką kremu.
(Dzięki temu tort nie będzie się suwał.)
Następnie należy umieścić pierwszą cześć biszkoptu, nasączyć go, posmarować warstwą dżemu i wyłożyć jedną część kremu do przełożenia. Całość przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć drugą część kremu. Ponownie ułożyć biszkopt i również go nasączyć. Wierz oraz boki tortu posmarować resztą odłożonego kremu. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ciasto otynkować przygotowanym kremem do obłożenia. 
(Najpierw nałożyłam biały krem, a później różowy, aby powstał delikatny efekt ombre.)
Wierzch wyrównać, a boki przeciągać do góry za pomocą łopatki, szpatułki do tynkowania. Można także precyzyjnie wyrównać. Gotowy tort udekorować słodyczami i owocami według uznania.
 

Glazura do owoców:

 
Cukier i żelatynę dokładnie wymieszać w gorącej wodzie, aby wszystko dokładnie się rozpuściło i stworzyło jednolitą konsystencję. Całość odstawić do ostygnięcia. Po przestudzeniu pędzelkiem posmarować owoce na torcie. Glazura powinna stężeć na owocach.

Łatwy tort urodzinowy dla początkujących z błyszczącymi owocami

9 komentarzy:

  1. Piękny i do tego z pewnością niezwykle smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny tort Dianko, zawsze zapominam o glazurze na owocach,a dzięki niej tort pięknie się błyszczy. Dzięki za przypomnienie:) serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda przepięknie :) na pewno sprawi radość bliskim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może rzeczywiście i spróbuję, ale okazja będzie dopiero w listopadzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pięknie. Przepis dla mnie :) Nigdy nie robiłam sama tortów

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort prezentuje się przepysznie :D Wygląda jakby był z cukierni :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny :) pełen kolorów i pewnie bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger