środa, czerwca 14, 2023

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Wątróbka z cebulą i jabłkiem
 
Wątróbka z jabłkiem i cebulą jest delikatna oraz ma wyrazisty smak. Napisałabym, że posmakuje nawet niejadkom, ale uważam, że do smaku wątróbki niektórzy muszą dorosnąć. Wracając do przepisu... Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek, ponieważ po podduszeniu pozostaną chrupiące i będą "maziste". Kolejną ważną rzeczą jest, aby wątróbkę doprawić dopiero po usmażeniu. Tylko wtedy będzie miękka i soczysta. Od siebie dodam, że wątróbka drobiowa (taką preferuję) dostarcza sporo białka, witaminy B9 i B12, żelaza oraz innych istotnych wartości odżywczych. Jest naprawdę zdrowa i mitem jest fakt, że magazynuje toksyny. Powinny na nią uważać osoby z podwyższonym cholesterolem. A Wy lubicie wątróbkę?

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: około 25 minut


Wątróbka z jabłkiem i cebulą - składniki:


  • 500g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa) 
  • 1-2 jabłka (koniecznie twarde)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
 
 

Wątróbka z jabłkiem i cebulą - przygotowanie:


Wątróbkę opłukać, osuszyć i dokładnie oczyścić z żyłek i błonek.
(Wątróbkę można namoczyć w mleku, ale przyznam, że ten krok pomijam.)
Następnie każdy kawałek należy dokładnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 2 minut z obu stronach. Dodać uprzednią pokrojoną w piórka cebulę i jabłka pokrojone w grubszą kostkę. Całość dusić pod przykryciem do miękkości przez około 10 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

19 komentarzy:

  1. Klasyk. Dawno takiego obiadu nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką wątróbkę na pewno ze smakiem zjadłby mój mąż.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozcyja wątróbki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam od zawsze to połączenie 😍
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wątróbkę, a dodatek jabłek sprawia, że danie wygląda jeszcze bardziej smacznie 😋👍 Bardzo lubię wątróbkę w sosie.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety u mnie w domu tylko ja lubię wątróbkę, więc bardzo rzadko ją przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię jeść wątróbkę, ale nie lubię jej przyrządzać

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa kombinacja smakowa, której jeszcze nie próbowałam, a wątróbkę bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ze względu na anemię, to ostatnio jedno z moich ''ulubionych'' dań :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! Dawno nie jadłam wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat ja bezmięsna, ale ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio mam właśnie parcie na wątróbkę i z chęcią bym zjadła tak doskonale przyrządzoną:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam takiej. Kiedyś często się jadało taki obiad

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak smacznie przyrządzonej wątróbki na pewno jeszcze nie jadłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Następnym razem zrobię z Twoim przepisem. Dziękuje również za dodatkowe wskazówki. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W moim domu rodzinnym często była taka wątróbka. Teraz niestety sama bym ją jadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger