sobota, maja 06, 2023

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną


Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną piekłam już mnóstwo razy i zawsze znikały w oka mgnieniu! Babeczki wychodzą niezwykle mięciutkie oraz bardzo puszyste. Dodatkowo cudownie pachną wanilią, którą uwielbiam, ale jeśli Wy za nią nie przepadacie, to możecie ją pominąć. Słodycz rodzynek przyjemnie komponuje się ze słodko-kwaskowatą żurawiną. Pyszności!

Ilość: 5-6 sztuk
Czas przygotowania: 7 minut
Czas pieczenia: 25 minut


Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną - składniki:


  • 50g masła
  • 75g cukru (tym razem dodałam kokosowy, stąd ten kolor babeczek)
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 125g mąki
  • 1 laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 30g rodzynek
  • 30g suszonej żurawiny
 
 

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną - przygotowanie:

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli. Na końcu wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Masę wymieszać jedynie do połączenia się całości.)
Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki oraz żurawinę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu można polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą i/lub udekorować wg uznania. Babeczki przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.



W przepisie użyłam suchych owoców, proszku do pieczenia i sody ze sklepu Swojski Wyrób w ramach już dłuższej współpracy/testowania produktów. 
 

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam waniliowy smak. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babeczki, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na szybki i pyszny przepis. Zwłaszcza, że nie znam nikogo, kto nie lubi babeczek! Chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki to szybki pomysł na słodkości

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczki to zawsze doskonały deser, szybki i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały deser! Wyglądają przepysznie, a sam przepis nie sprawia wrażenia skomplikowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne babeczki, bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta babeczki muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe babeczki. Wspaniały deser na podwieczorek do kawy. Bardzo podoba mi się dodatek rodzynek do babeczek. Świetny pomysł 👦👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 🤗💝💝
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger