niedziela, listopada 06, 2022

Zupa grzybowo-serowa

Zupa grzybowo-serowa

Zupa grzybowo-serowa to ostatnio moje odkrycie, które z pewnością zostanie na moim stole na bardzo długo. Sama zupa grzybowa zabielana śmietaną jest pyszna, ale taka kremowa z posmakiem serowym to już w ogóle niebo w gębie. W zasadzie możecie ją ugotować według swoich upodobań, np. z kaszą pęczak, z makaronem, z ziemniakami... Jak po prostu lubicie. Tu kluczowym składnikiem oprócz grzybów jest ser. Ja akurat używam smażonego, bo bardzo go lubimy i posiada świetny skład, ale możecie dodać nawet ser żółty lub serek topiony. Smacznego!

>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na pyszną zupę grzybową - klik.


Zupa grzybowo-serowa - składniki:


  • mięso na wywar (*)
  • 250-300g świeżych grzybów (**)
  • około 100g kaszy pęczak (opcjonalnie)
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • domowa przyprawa rosołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 100-150g sera smażonego

Ponadto:

  • świeży koperek/natka pietruszki


Zupa grzybowo-serowa - przygotowanie:


Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz z domową przyprawą rosołową lub solą.
(Z mięsem można także ugotować warzywa lub dodać je w trakcie gotowania.)
Koście/mięso wyjąć z wywaru i umieścić w nim umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera. Następnie należy wsypać kaszę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu w zupie rozpuścić ser. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną.

 

Zupa grzybowo-serowa - dodatkowe informacje:


(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Można użyć grzybów mrożonych. 

Zupa grzybowo-serowa
 
W ramach współpracy użyłam sera smażonego bio Frąckowiak. Sery smażone Frąckowiak kupuję samodzielnie na co dzień, bo moja rodzina bardzo je lubi. Mają bardzo fajny skład.

Zupa grzybowo-serowa

6 komentarzy:

  1. o! ależ ciekawy pomysł, nigdy nie dodawałam sera do zupy. Ciekawe czy moim domownikom by posmakowało?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, czuję, że ta zupa mogłaby mi zasmakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że tego serw jeszcze nie próbowałam i chętnie go kupię, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger