czwartek, listopada 03, 2022

Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek bez tłuszczu

Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek
 
Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek to przepyszny wypiek, w którym można wykorzystać nadmiar białek. Choć przyznam szczerze, że często piekę to ciasto i później zastanawiam się co mam zrobić z żółtkami? Od razu Wam dodam, abyście przygotowali ciasto z podwójnej porcji składników, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne! Cudownie pachnie wanilią i kusi swoim delikatnym smakiem. Bardzo lubię takie proste oraz puszyste ciasta, które idealnie sprawdzą się na każda okazję. Jeśli macie ochotę, to możecie udekorować je lukrem lub pyszną polewą czekoladową. A jeżeli wolicie fit ciasto, użyjcie np. erytrytolu i tym sposobem uzyskacie dietetyczną wersję ciasta o zmniejszonej ilości kalorii. Smacznego!
 
 
Forma: 10 x 22 cm (mała keksówka)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut


Waniliowe ciasto z białek - składniki:


  • 5 białek
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • ekstrakt waniliowy


Waniliowe ciasto z białek - przygotowanie:


Białka ubić na sztywną pianę z solidną szczypta soli. Następnie należy dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania stopniowo dodać do masy białkowej. Ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek bez tłuszczu
 
Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek bez tłuszczu

3 komentarze:

  1. Akurat mam ochotę na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja robię na odwrót piękę takie ciasto gdy uzbieram białek, żeby właśnie nie myśleć co z żółtkiem. Z polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami mogłoby się sprawdzić na świątecznym stole. Pyszny przepis Kochana:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger