czwartek, listopada 03, 2022

Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek bez tłuszczu

Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek
 
Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek to przepyszny wypiek, w którym można wykorzystać nadmiar białek. Choć przyznam szczerze, że często piekę to ciasto i później zastanawiam się co mam zrobić z żółtkami? Od razu Wam dodam, abyście przygotowali ciasto z podwójnej porcji składników, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne! Cudownie pachnie wanilią i kusi swoim delikatnym smakiem. Bardzo lubię takie proste oraz puszyste ciasta, które idealnie sprawdzą się na każda okazję. Jeśli macie ochotę, to możecie udekorować je lukrem lub pyszną polewą czekoladową. A jeżeli wolicie fit ciasto, użyjcie np. erytrytolu i tym sposobem uzyskacie dietetyczną wersję ciasta o zmniejszonej ilości kalorii. Smacznego!
 
 
Forma: 10 x 22 cm (mała keksówka)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut


Waniliowe ciasto z białek - składniki:


  • 5 białek
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • ekstrakt waniliowy


Waniliowe ciasto z białek - przygotowanie:


Białka ubić na sztywną pianę z solidną szczypta soli. Następnie należy dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania stopniowo dodać do masy białkowej. Ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek bez tłuszczu
 
Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek bez tłuszczu

16 komentarzy:

  1. Akurat mam ochotę na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalny i bardzo intrygujący przepis.
    Pysznie się prezentuje <3
    Chętnie spróbuję tego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja robię na odwrót piękę takie ciasto gdy uzbieram białek, żeby właśnie nie myśleć co z żółtkiem. Z polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami mogłoby się sprawdzić na świątecznym stole. Pyszny przepis Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty, ale jakże smaczny przepis. Idealne, szybkie ciasto do kawy, dzięki któremu nie spędzimy dużo czasu w kuchni! Można nim również poczęstować niespodziewanych gości!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie.😋Tylko pytanko.Ile tego ekstraktu waniliowego trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być 1/2-1 łyżeczka, wg preferencji. Zaznaczę, że ekstraktu, nie aromatu.

      Usuń
  7. Zrobione :) dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam mniej cukru. Smaczne, do kawki. Bardzo ciewawa struktura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkość zawsze można zmieniać :) Masz może zdjęcie?

      Usuń
  8. Piec góra i dół czy tylko dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam piekarnik gazowy, więc piekłam tylko opcją dół.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger