czwartek, listopada 10, 2022

Zdrowy chleb dla wszystkich - zalety mąki orkiszowej

 
Zdrowy chleb dla wszystkich - zalety mąki orkiszowej

Chleb z mąki pszennej to produkt powszechnie dostępny w sklepach. Jeśli chodzi o mąkę pszenną, to lepiej jest ją zastąpić mąką orkiszową. Można z niej przygotować smaczny domowy chleb z chrupiącą skórką. Wystarczy znaleźć prosty przepis. Jest to super pomysł w czasach, gdy na każdym kroku okazuje się, że standardowa żywność nie należy do najzdrowszych. Pieczenie chleba w domu to świadomy wybór najlepszych składników. Każdy może przygotować przepyszny i zdrowy chleb z mąki orkiszowej. Sprawdź, dlaczego warto samodzielnie wypiekać chleb. Dowiedz się, dlaczego do pieczenia chleba najlepsza jest mąka orkiszowa.

1. Chleb z mąki orkiszowej. Kto nie może jeść pieczywa z mąki pszennej?

2. Domowy chleb dla wszystkich

Chleb pszenny można kupić w każdej piekarni i w każdym sklepie spożywczym. Pieczywa bazujące na mące pszennej mają bardzo mało błonnika. Spożywane w większych ilościach mogą przyczynić się do powstania zbędnych kilogramów. Dietetycy są za tym, by chleb pszenny wykluczać z codziennego żywienia. Alternatywą dla takiego chleba jest pieczywo, którego głównym składnikiem jest mąka orkiszowa jasna (https://sklep.biobabalscy.pl/pl/p/Maka-orkiszowa-biala-typ-630-1-kg-BIO/15). W internecie można znaleźć bez problemu pyszny przepis na chleb, który ma chrupiącą skórkę. Do jego wykonania potrzebne będą między innymi świeże drożdże. 

Chleb z mąki orkiszowej. Kto nie może jeść pieczywa z mąki pszennej?


Najlepszy chleb z mąki orkiszowej powinien być zrobiony z użyciem świeżych drożdży. Drożdże świeże to sposób na dobrze wyrośnięte ciasto. Potrzebne składniki to również sól, miód, i przegotowana letnia woda. Do wyrobionej masy można dorzucać trochę ziaren słonecznika lub pestki dyni. Można je też położyć na wierzch chleba. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych, by upiec dla siebie chlebek.

Chleb pszenny nie jest odpowiedni dla osób z insulinoopornością i dla diabetyków. Wynika to z tego, że ma dość wysoki indeks glikemiczny. Każdy diabetolog odradzi zaprzestanie spożywanie tego rodzaju chleba na rzecz chleba wyrabianego z mąki żytniej lub orkiszowej. 

Domowy chleb dla wszystkich


Chociaż orkisz jest pszenicą, to z typową pszenicą prawie nie ma nic wspólnego. Mąką orkiszowa zawiera bardzo dużo błonnika, wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jest idealna dla osób będących na diecie redukcyjnej. Bardzo pozytywnie wpływa na ogólny stan całego układu pokarmowego. Jest zalecana dla osób, które chcą w naturalny sposób obniżyć swoje ciśnienie tętnicze krwi. Co więcej, spożywając pieczywo z mąki orkiszowej, można zredukować poziom „złego” cholesterolu we krwi.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger