czwartek, sierpnia 04, 2022

Ciasto 3 bit bez pieczenia (bez budyniu)

Ciasto 3 bit bez pieczenia (bez budyniu)

Ciasto 3 bit bez pieczenia to szybki deser, który przygotujecie w zaledwie 20 minut! Składa się z herbatników, słodkiej masy krówkowej oraz lekkiego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone. Uwierzcie, że całość komponuje się rewelacyjnie! Ciasto nie jest przesłodzone jak to bywa z innymi deserami z masą krówkową oraz w sam raz sprawdzi się jako pyszny deser na każdą okazję. Z podanych proporcji wychodzi spora blaszka ciasta. Polecam.

Forma: 30 x 30 cm
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas oczekiwania: można podawać od razu (*)


Ciasto 3 bit składniki:


  • 500g mascarpone
  • 500g śmietanki kremówki 30-36%
  • 400g masy krówkowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 x 18 herbatników

Dodatkowo:

  • czekolada/posypka czekoladowa


Ciasto 3 bit - przygotowanie:

 
W formie ułożyć warstwę herbatników (18 sztuk). Ciastka posmarować masą krówkową.
(Ja zawsze masę trzymam w temperaturze pokojowej i nie mam problemu z jej rozsmarowaniem. Jeśli Wasza masa jest za twarda, wystarczy ją podgrzać.)
Na masie krówkowej umieścić kolejną warstwę herbatników (18 sztuk).
Następnie należy przygotować krem. Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać kremówkę oraz cukier puder. Całość zmiksować na gładki i stabilny krem.
Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu z mascarpone i ułożyć ostatnią warstwę herbatników (18 sztuk). Ciastka posmarować pozostałym kremem. Wierzch obficie posypać startą czekoladą lub dowolną posypką czekoladową. Gotowe ciasto nadaje się do podania, ale ja je wstawiam do lodówki, aby ciastka odrobinę zmiękły.


Ciasto 3 bit - dodatkowe informacje:


(*) Ciasto można podawać od razu po jego przygotowaniu. Wtedy herbatniki będą jeszcze chrupiące. Ja je wolę wstawić chociaż na godzinę do lodówki, aby ciastka odrobinę zmiękły. Choć przyznam, że 3 bit najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy krem najlepiej komponuje się z masą krówkową i miękkimi ciastkami.

Ciasto 3 bit bez pieczenia (bez budyniu)

Ciasto 3 bit bez pieczenia (bez budyniu)

9 komentarzy:

  1. Na pewno jest bardzo dobre i idealnie pasuje do kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast <3 Słodkie i nie muszę się martwić, że nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wygląda. Uwielbiam jeść ciasta, tylko talentu do pieczenia mi brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, bardzo lubię to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny przepis! Właśnie takie ciasta bez pieczenia są najlepsze na upały! Muszę je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam tego ciasta, a zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie smakuje również ,jak ostatnia warstwa jest z krakersów,a nie z herbatników ! Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger