środa, października 27, 2021

Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami

 
 
 
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami piekłam je już kilkakrotnie, ale najczęściej z orzechami włoskimi.
Jednakże ostatnio w moim domu króluje wersja migdałowa.
Szczerze Wam przyznam, że ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne, pełne rozpływającej się w ustach czekolady i chrupiących migdałów.
Doskonale też syci, więc z pewnością po jednym kawałku nie będziecie czuli głodu oraz zaspokoicie ochotę na "coś" słodkiego!
Uwielbiam ciasta z płatków wsianych, a Wy? 
Wypróbujecie ten prosty przepis?

 
 
 Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami - składniki:
 
 (Tortownica o średnicy 24 cm)
250g płatków owsianych
400 ml mleka 2%
120g masła
220g cukru/ksylitolu
3 jajka
80g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
150g migdałów (można użyć orzechów, np. włoskich)
100g czekolady gorzkiej
 
 
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami - przygotowanie:
 
 Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Następnie należy je wymieszać z masłem oraz połową cukru/ksylitolu (110g).
Jaja ubić z resztą cukru/ksylitolu (110g) i połączyć z płatkami.
Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. 
Dodać 2/3 posiekanych migdałów (100g) oraz posiekaną czekoladę.
Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.
Wierzch ciasta posypać pozostałymi migdałami (50g).
 Ciasto piec (bez termoobiegu, do tzw. "suchego patyczka") przez 40-50 minut
w temperaturze 180°C.
 
 
Inspiracja przepisem Pawła Małeckiego na Ciasto czekoladowo-owsiane z orzechami.

20 komentarzy:

  1. Super pomysł na ciasto. Muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na ciasto. Świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno słowo: "pycha" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciasta nigdy nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe ciasto. Pyszne i bogate ciacho 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiszę przepis, może nawet jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie czy wyszłoby z płatkami orkiszowymi ? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger