środa, października 27, 2021

Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami

Ciasto z płatków owsianych z czekoladą i migdałami
 
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami piekłam już wiele razy, ale najczęściej z orzechami włoskimi. Od jakiegoś czasu w moim domu króluje również wersja migdałowa. Szczerze Wam przyznam, że ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne, pełne rozpływającej się w ustach czekolady i chrupiących migdałów. Doskonale też syci, więc z pewnością po jednym kawałku nie będziecie czuli głodu oraz zaspokoicie ochotę na "coś" słodkiego! Uwielbiam ciasta z płatków owsianych, a Wy? Wypróbujecie ten prosty przepis?

Forma: tortownica o średnicy 24 cm
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40-50 minut
 
 

Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami - składniki:

 
  • 250g płatków owsianych
  • 400 ml mleka 2%
  • 120g masła
  • 220g cukru/ksylitolu
  • 3 jajka
  • 80g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Dodatkowo:

  • 150g migdałów (można użyć orzechów, np. włoskich)
  • 100g czekolady gorzkiej
 
 

Jak zrobić ciasto owsiane z czekoladą i migdałami?

 
Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie należy je wymieszać z masłem oraz połową cukru/ksylitolu (110g). Jaja ubić z resztą cukru/ksylitolu (110g) i połączyć z płatkami. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.  Dodać 2/3 posiekanych migdałów (100g) oraz posiekaną czekoladę.  Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.  Wierzch ciasta posypać pozostałymi migdałami (50g). Ciasto piec (bez termoobiegu, do tzw. "suchego patyczka") przez 40-50 minut w temperaturze 180°C
 
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami
 
Puszyste ciasto owsiane z czekoladą i migdałami
 
Puszyste ciasto z płatków owsianych z czekoladą i migdałami
Inspiracja przepisem Pawła Małeckiego na Ciasto czekoladowo-owsiane z orzechami.

20 komentarzy:

  1. Super pomysł na ciasto. Muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na ciasto. Świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno słowo: "pycha" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciasta nigdy nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe ciasto. Pyszne i bogate ciacho 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiszę przepis, może nawet jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie czy wyszłoby z płatkami orkiszowymi ? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger