Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami piekłam je już kilkakrotnie, ale najczęściej z orzechami włoskimi.
Jednakże ostatnio w moim domu króluje wersja migdałowa.
Szczerze Wam przyznam, że ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne, pełne rozpływającej się w ustach czekolady i chrupiących migdałów.
Doskonale też syci, więc z pewnością po jednym kawałku nie będziecie czuli głodu oraz zaspokoicie ochotę na "coś" słodkiego!
Uwielbiam ciasta z płatków wsianych, a Wy?
Wypróbujecie ten prosty przepis?
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami - składniki:
(Tortownica o średnicy 24 cm)
250g płatków owsianych
400 ml mleka 2%
120g masła
220g cukru/ksylitolu
3 jajka
80g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
400 ml mleka 2%
120g masła
220g cukru/ksylitolu
3 jajka
80g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
150g migdałów (można użyć orzechów, np. włoskich)
100g czekolady gorzkiej
150g migdałów (można użyć orzechów, np. włoskich)
100g czekolady gorzkiej
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami - przygotowanie:
Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Następnie należy je wymieszać z masłem oraz połową cukru/ksylitolu (110g).
Jaja ubić z resztą cukru/ksylitolu (110g) i połączyć z płatkami.
Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
Następnie należy je wymieszać z masłem oraz połową cukru/ksylitolu (110g).
Jaja ubić z resztą cukru/ksylitolu (110g) i połączyć z płatkami.
Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
Dodać 2/3 posiekanych migdałów (100g) oraz posiekaną czekoladę.
Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.
Wierzch ciasta posypać pozostałymi migdałami (50g).
Ciasto piec (bez termoobiegu, do tzw. "suchego patyczka") przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.
Wierzch ciasta posypać pozostałymi migdałami (50g).
Ciasto piec (bez termoobiegu, do tzw. "suchego patyczka") przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Inspiracja przepisem Pawła Małeckiego na Ciasto czekoladowo-owsiane z orzechami.
Super pomysł na ciasto. Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńAle fajny pomysł na ciasto. Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniałe ciasto, takie jesienne
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJedno słowo: "pycha" :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńTakiego ciasta nigdy nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
<3
UsuńBardzo ciekawe ciasto. Pyszne i bogate ciacho 😀
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńproszę kawałek!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZapiszę przepis, może nawet jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
Usuńfajne ciasto
OdpowiedzUsuńCiekawie czy wyszłoby z płatkami orkiszowymi ? :)
OdpowiedzUsuńWyjdzie :D
Usuń