wtorek, maja 04, 2021

Prosty tort Drip Cake z motylkami

 
 
 
Prosty tort Drip Cake z motylkami z tym przepisem zrobi każdy.
Przyznam, że sama przygotowałam go spontanicznie, aby poćwiczyć swoje tortowe umiejętności i sobie myślałam kto go zje?
Ale wyszedł tak smaczny, że poradziłam sobie z mężem w zaledwie 2,3 dni...
I moja córka też zjadła kawałek.
Tort możecie wzbogacić przez dodanie owoców do kremu lub przełożenie go żelką owocową.
Ja poniżej przedstawiłam podstawową wersję, która nie jest skomplikowana, ale mimo wszystko bardzo smaczna!
Z dekoracją tortu także dacie radę, ponieważ jeśli ładnie otynkujecie tort i przygotujecie drip według moich wskazówek to reszta jest banalnie prosta.
Wystarczą kolorowe kuleczki, różowe motylki 3D oraz topper.
I jak Wam się podoba efekt?
 
 
Prosty tort Drip Cake z motylkami - składniki:
 
 (Tort o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
4 jajka
100g cukru 
100g mąki pszennej
Krem do przełożenia:
300 ml śmietanki 36%
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Krem do obłożenia:
200 ml śmietanki 36%
100g serka mascarpone
1 łyżka cukru
Nasączenie:
około 100-150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Dodatkowo:
 200g powideł śliwkowych (może być dżem np. wiśniowy lub z czarnej porzeczki)
Drip:
 80g czekolady mlecznej
80g śmietanki 30-36%
Ozdoby:
kolorowe kuleczki
motylki 3D (na końcu podałam link do sklepu)
topper
 
 Prosty tort Drip Cake z motylkami - przygotowanie:

 Biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ja użyłam rantu.)
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
(Rant wstawiłam do blaszki.)
Następnie biszkopt ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na 3 części.
 Krem do przełożenia.
  Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
  Krem podzielić na 3 równe części.
Krem do obłożenia.
Krem przygotować w taki sam sposób jak krem do przełożenia.
Ale uwaga! 
Przygotowujemy go po złożeniu i schłodzeniu tortu.
Składanie tortu.
 Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i 1/3 kremu z mascarpone, położyć drugi spód - nasączyć, posmarować pozostałym dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć. 
Wierzch i boki posmarować resztą kremu.
Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc i po tym czasie dokładnie oraz równomiernie posmarować świeżo przygotowanym kremem do obłożenia.
Tort ponownie schłodzić w lodówce - minimum kilka godzin, aby móc go udekorować dripem.
Drip.
 Kawałki czekolady rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance.
(Śmietanki nie należy gotować, bo się zważy. Jeśli polewa jest za gęsta to należy dodać odrobinkę śmietanki, a jeśli za rzadka - kostkę czekolady.)
Polewę ostudzić, ponieważ gorąca rozpuści krem, ale zbyt zimna nie spłynie po bokach, tylko od razu zastygnie.
(Polewa przed użyciem powinna być odrobinę ciepła, a tort porządnie chłodzony!)
Polewę przełożyć do worka cukierniczego i nożyczkami odciąć końcówkę.
(Otwór nie może być zbyt duży.)
Na wierzchu ciasta, tuż przy brzegach wyciskać czekoladę tak, aby powstały charakterystyczne sople.
(Jak czekolada ma bardziej spłynąć to po prostu mocniej przyciśnijcie ją w worku.)
Dekoracja.
Tort udekorować kolorowymi kuleczkami oraz motylkami, a w środek wbić topper.

 
 Do przygotowania tortu użyłam gadżetów ze sklepu Dla Smaku:
  • rant - klik
  • patera obrotowa - klik  
  • worek cukierniczy - klik
  • topper urodzinowy - klik
  • motylki do dekoracji - klik 
 

30 komentarzy:

  1. Jestem pod wrażeniem. Dla mnie to mistrzostwo świata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie mistrzostwo! Przepiękny tort i bardzo przystępnie napisany przepis:) brawo Kochana!😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda ten torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczny i na pewno bardzo pyszny tort 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piekny, aż żal go zjeść. I drip jak ślicznie wyszedł. Kiedyś próbowałam robić, ale coś mi nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mi też nie do końca wyszedł, ale następnym razem będzie lepiej.

      Usuń
  6. Wow, jestem pod wrażaniem. Ten tort wygląda obłędnie :)
    Pozdrawiam
    http://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny tort! Nie wiem czy moje dwie lewe ręce poradziłyby sobie z jego wykonaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszny, wygląda pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ahhh, ten tort wygląda bardzo elegancko! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Super, ja za tydzień robię dla córki i może potem dla siebie ;)

      Usuń
  11. Super torcik profesjonalnie wykonany ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger