piątek, lutego 26, 2021

Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym

 
Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub słodką kolację.
Ja często podaję je również jako pożywny deser.
Smakują inaczej niż tradycyjne naleśniki z serem i mimo, że są bardziej pracochłonne to często goszczą na moim stole, ponieważ moja rodzina je uwielbia.
Naleśniki wychodzą bardzo mięciutkie i delikatne, a sos budyniowy po prostu rozpuszcza się w ustach!
Możecie je wzbogacić o dowolne owoce lub bakalie oraz do nadzienia serowego dodać budyń o smaku czekoladowym.
Koniecznie spróbujcie różnych wariantów!


Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym - składniki:
 
(około 9 dużych naleśników)
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wody gazowanej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki oleju
Masa serowa:
400g sera białego półtłustego
2 jajka
50g masła
40g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
100 ml ml śmietany 18%
70g cukru (zwykłego) do piany z białek
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (może być dowolny smak)
kilka kropel aromatu cytrynowego
Sos budyniowy:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
1 jajko
2-3 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego

Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym - przygotowanie:
 
Usmażyć placki naleśnikowe.
Jajka należy ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
 (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
 Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
Przygotować masę serową.
Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy.
Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach.
 Do środka placków złożyć dwa brzegi, a następnie dość luźno pozwijać je w rulony.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki.
Przygotować sos.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Powstałym sosem polać po naleśnikach i całość nakryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
 

26 komentarzy:

  1. Ależ to wygląda pysznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne muszą być te naleśniki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze zapiekane albo odsmażane na masełku

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :D Naleśniki prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki mogłabym jeść codziennie. W takiej wersji jeszcze ich nie jadłam. Koniecznie muszę to zmienić <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze zaskoczysz mnie jakimś fajnym przepisem :) Naleśniki wyglądają wyjątkowo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany ależ to pysznie wygląda. Aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł naleśniki są w planie przepis jak znalazl pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Są bardzo smaczne. Robiłam je już dość dawno temu i wszyscy byli nimi zachwyceni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekanych jeszcze nigdy nie jadłem. Wyglądają pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger