niedziela, stycznia 24, 2021

Naleśniki na piwie




Naleśniki na piwiedelikatne oraz puszyste, ponieważ piwo działa podobnie do drożdży.
Jego smak jest lekko wyczuwalny i bardzo dobrze, bo nie cierpię piwa, a te naleśniki bardzo lubię.
Placki idealnie nadają się do farszów wytrawnych, a u mnie najczęściej znikają z nadzieniem z twarożku ze szczypiorkiem i dodatkowo obsmażam je na maśle.
Koniecznie wypróbujcie przepis oraz takie połączenie!
 

Naleśniki na piwie - składniki:
 
(około 18-20 sztuko średnicy 18-20 cm)
1 szklanka piwa (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka
1 i 3/4-2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4-1 łyżeczka soli
pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
 
 
 Naleśniki na piwie - przygotowanie:
 
Jajka ubić i połączyć z piwem, mlekiem oraz przyprawami.
Następnie należy wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni (ja niczym jej nie natłuszczam) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Naleśniki smażyć z obu stron do momentu delikatnego zarumienienia się. 
 

W przepisie użyłam mąki poznańskiej od Młyny Szczepanki.
 

16 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że piwo ma takie działanie. Dobrze wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj na obiad mam w planach naleśniki :D Możę zrobię z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśników na piwie jeszcze nie jadłem ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz słyszę o naleśnikach w takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie smaczne nalesniczki i pieknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nalesników na piwie jeszcze nie robiłam, czas najwyższy spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam na piwie i raczej się nie skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger