piątek, grudnia 11, 2020

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie





Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie to moja jedna z ulubionych wersji pieczonego kurczaka.
Mnóstwo osób pisało mi, że piekąc całego kurczaka musi jeść suche, często bez smaku mięso, więc postanowiłam Wam zaprezentować prosty oraz niejednokrotnie sprawdzony przepis na idealnego, soczystego kurczaka.
Jego sekretem jest solanka, do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka.
Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawia, że całość znika w ekspresowym tempie.
Koniecznie sami się przekonajcie!
 
 
Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie - składniki:

1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg)
Solanka:
3 łyżki soli na 1 litr wody
Dodatkowo:
50g masła
1 łyżka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
1 łyżka ziół prowansalskich 
3 ząbki czosnku
5 gałązek natki pietruszki


Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie - przygotowanie:

Umytego kurczaka należy umieścić w garnku i zalać wodą mierząc jej ilość.
(Kurczak powinien być cały zakryty płynem.)
Następnie kurczaka należy wyjąć, wylać wodę i nalać tyle samo świeżej oraz wsypać sól: 3 łyżki na każdy litr wody.
(U mnie wyszło 2,5 litra wody, więc dodałam 7,5 łyżki soli.)
Wszystko razem dokładnie wymieszać i do garnka z osoloną wodą włożyć ponownie kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie kurczaka należy dokładnie osuszyć, a masło roztopić i porządnie wysmarować nim drób, również od wewnątrz.
(Uwaga! Masło i kurczak powinien mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało tak jakby zważoną, mydlaną konsystencję.)
Kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami oraz do środka włożyć gałązki natki pietruszki.
Nogi można związać.
Kurczaka umieścić na kratce do piekarnika piersiami do góry, a niżej wstawić blaszkę do której będzie spływał tłuszcz.
Piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Następnie należy zwiększyć temperaturę do maksimum i podpiec kurczaka przez kilka minut, aby skórka nabrała złotego koloru.
Po upieczeniu odczekać 15 minut, aby mięso odpoczęło i było bardziej soczyste.

 
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

22 komentarze:

  1. takiego kurczaka jeszcze nie robiłam, zazwyczaj robię tego na butelce ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na butelce też robiłam i jest smaczny. Polecam solankę.

      Usuń
  2. Ale wygląda apetycznie! Aż mi ślinka cienknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne jedzonko dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie, ale u nas by się nie sprawdził. Ja zjadłabym troszkę w pierwszy dzień, a partner by potem tydzień dojadał :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak przygotować np. same udka, ewentualnie użyć jako dodatek do sałatki.

      Usuń
  5. Dawno już nie jadłam kurczaka, fajnie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ on smakowicie wygląda! Musze przyznać, że jeszcze nigdy nie piekłam kurczaka w całości, ale może kiedyś się przekonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Soczysty i mega apetyczny, Dianka wypróbuję Twój pomysł na kurczaka <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam kurczaka w soli, ale takiego z solanki jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis do wypróbowania. 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale świetny przepis :) Obiad dla całej rodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry.
    Dziś natrafiłem na przepis.
    Co mi się nie podoba to to, że kapiący tłuszcz z kurczaka na blaszkę po prostu się pali.
    Musiałem włożyć na blaszkę i podlać wodą.
    Niebawem powinien być gotowy, ciekawe jak będzie smakował.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec i na blaszce. W przypadku zwykłego masła może się ono palić, ale jeśli użyjemy klarowanego to nie będzie tego problemu. Proszę pochwalić się efektem.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger