piątek, lipca 03, 2020

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką





Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką to szybkie oraz smaczne ciasto, które sprawdzi się przy każdej okazji.
Podstawowa masa twarogowa składa się jedynie z 3 składników!
Taki sernik często przygotowuję z różnymi owocami sezonowymi, ale uwielbiam też właśnie wersję z brzoskwiniami, która gościła już w moim domu mnóstwo razy.
Ach ten kremowy smak, owoce i galaretka...
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.

Ps. Przy okazji podrzucam Wam przepis na Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby - klik.


Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką - składniki:

(Tortownica o średnicy około 24-26 cm)
Masa:
1 kg mielonego twarogu (lub z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (około 400g)
4 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń w syropie (mogą być świeże)
 Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
okrągłe biszkopty na spód


Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką - przygotowanie:

Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml wody (według przepisu z opakowania) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
2-3 połówki brzoskwiń odcedzonych z syropu pokroić w plasterki (będą na wierzch), natomiast resztę w kostkę (pozostaną do masy).
Przygotować masę.
Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym, a żelatynę rozmieszać w odrobinie gorącej wody.
Do żelatyny dodać odrobinę masy twarogowej, wymieszać i następnie całość dokładnie połączyć z pozostałą masą.
Na końcu wmieszać brzoskwinie pokrojone w kostkę.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach umieścić masę twarogową, a na niej ułożyć plasterki brzoskwiń.

Sernik zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.


Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik.

52 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ten sernik 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik na zimno to najlepsze ciacho na ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam takiego sernika. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie prezentuje się ten sernik :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, Mniam! Mistrzowski serniczek ^^!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam sernika z mlekiem skondensowanym, muszę spróbować. Choć fakt, że sernik na zimno to ciasto idealne na letnie upały.

    OdpowiedzUsuń
  8. za mlekiem skondensowanym nie przepadam bo jest dla mnie za słodkie ale ciacho wygląda apetycznie 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam takiej wersji sernika. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny serniczek! <3 Deser idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego serniczka się nie odmawia, idealny na lato :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo kurcze, wygląda przepysznie <3 Serniki to moja największa słabość :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam świeży smak brzoskwiń w cenie. Poza tym wygląd ciasta jest bardzo ładny.
    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik wygląda zachwycająco :) idealny na upalne lato :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie, właśnie sernik na zimno kojarzy mi się z letnim deserem, pasuje idealnie o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, choć i zimą jest apetyt na taki serniczek.

      Usuń
  17. serniczki na zimno są ekstra <3 uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny serniczek, szczególnie dobrze smakuje o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego jeszcze nie robiłam jak zawsze masz pyszne ciasto pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry
    Mam malutkie pytanie 😁
    W jakiej galaretce moczyć biszkopty?
    Niestety ale nie doczytałam ☹️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak galaretka na wierzch będzie tężała, to można trochę odlać (dosłownie odrobinę) i w niej obtaczać biszkopty.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger