wtorek, listopada 27, 2018

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby





Chyba każdy z Was zna słodzone mleko skondensowane, prawda?
 A wiecie, że można je przygotować samodzielnie w domu i tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy...
Jego domowa wersja jest naprawdę banalna i można ją urozmaicić na mnóstwo sposobów, np. wymieszać z kakao, wiórkami kokosowymi, czy też cukrem waniliowym.
Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania. 
Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.
Poniżej przedstawię dwie metody na mleko skondensowane, czyli z mlekiem w proszku i bez.
Ta pierwsza jest szybsza, a druga natomiast pochłania troszkę czasu, ale jest tańsza.
Osobiście stosuję obie, w zależności czy akurat mam pod ręką nadmiar mleka w proszku, czy też nie.
Koniecznie wypróbujcie obu przepisów!

Z podanych proporcji wyjdzie 500g słodzonego mleka skondensowanego.

Sposób 1:
 200g mleka w proszku
250 ml wody
220g cukru
50g masła (u mnie klarowane Sertop)

W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
(Uważać, aby nie powstały grudki!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Sposób 2:
 800 mleka (zwykłego)
300g cukru
40g masła (u mnie klarowane Sertop)

 Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
 Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
(Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

 Uwaga:
Jeśli nasze mleko skondensowane dłużej podgotujemy - to tym samym możemy uzyskać domowy kajmak lub domową masę krówkową.



8 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy będzie jakaś różnica jeśli wezmę zwykłe masło A nie klarowane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo gotować mleko ze sposobu nr 1?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksymalnej daty nie podam, bo nigdy nie sprawdzałam, ale takie mleko tydzień spokojnie wytrzyma w lodówce.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger