niedziela, czerwca 14, 2020

Ciasto z budyniem i rabarbarem







Ciasto z budyniem i rabarbarem to mój obowiązkowy wypiek w sezonie na rabarbar.
Jest naprawdę proste w przygotowaniu oraz ładnie się prezentuje.
Ciasto kusi swoim waniliowym aromatem i kwaskowatym smakiem rabarbaru.
Nie jest mocno słodkie, ale takie w sam raz!
Pyszne!
 A w ogóle wiecie, że rabarbar klasyfikowany jest jako warzywo?

Ps. Do ciasta możecie użyć różnych owoców, np. brzoskwiń - klik.


Ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki:

(Forma o wymiarach około 24 x 28 cm)
Ciasto:
250g masła/margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
  3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  500g rabarbaru
2 łyżki cukru
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania


Ciasto z budyniem i rabarbarem - przygotowanie:

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
 Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować do zamrażalnika.
Spód podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
 Umyte i osuszone łodygi rabarbaru (liście odciąć) pokroić w plasterki, równomiernie ułożyć na budyniu oraz posypać 2 łyżkami cukru.
Ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły, ale lekko ostudzony budyń wyłożyć na spodzie z rabarbarem.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Całość piec około 45-55 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.


Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik.

36 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że rabarbar jest warzywem :o Takie dziwne jak to, że pomidor jest owocem xD
    A ciasto wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To mnie zaskoczyłaś, że rabarbar klasyfikuje się jako warzywo :D Uwielbiam ciasta z budyniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama dowiedziałam się jakiś czas temu o tej ciekawostce :D

      Usuń
  3. Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ten rodzaj ciasta. W moim kraju to ciasto ma inną nazwę z terminem Rubarb w twoim kraju. Dziękujemy za przepis, który został uwzględniony. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota! uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Straszną mam ochotę na takie ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto bardzo smakowicie Tobie wyszło :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Też nie wiedziałam o tym rabarbarze. A cóż... Człowiek życia nie zna. Ciasto bardzo spoko już dawno nie jadłam tego... Warzywa

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, bardzo pysznie, trzeba korzystać z sezonu na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i to prawda! Szkoda, że rabarbar nie jest dostępny przez cały rok.

      Usuń
  10. Ciasto wyglada pieknie, ale ja niestety nie znosze rabarbaru choć bardzo dużo osób go lubi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go lubię w słodkich wypiekach. Fajnie przełamuje smak.

      Usuń
  11. nigdy nie jadłam nic z rabarbarem ;D muszę w końcu spróbować :D!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobne tylko z jabłkami ale rabarbar jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z brzoskwiniami i innymi owocami. Praktycznie każde są dobre <3

      Usuń
  13. Jedno z naszych ulubionych :-)ciasta sezonowe teraz smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger