piątek, lutego 21, 2020

Pieczone pączki twarogowe (FIT)





Pieczone pączki twarogowe to doskonała propozycja dla osób będących na diecie i tych, którzy lubią zdrowsze wersje klasycznych słodkości, ale i nie tylko.
Odkąd pierwszy raz je przygotowałam często goszczą w moim domu.
To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników.
Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Polecam.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
 
- kcal: 130
- białko: 8,1g
- węglowodany: 20,6g 
- tłuszcze: 2,4g


Pieczone pączki twarogowe - składniki:

(6 sztuk)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie (*)


Pieczone pączki twarogowe - przygotowanie:

Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
(Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić.
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.


Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje:

(*) Pączki można też przygotować bez nadzienia, ale ja jednak polecam ulubiony dżem lub konfiturę.
Doskonale sprawdzi się też kostka czekolady oraz gęsty budyń.

Inspiracja ze starych zapisków.

80 komentarzy:

  1. Takimi mogłabym się zajadać. Po smażonych źle się czuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że wolę te od tradycyjnych. Szczerze polecam.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Na pewno kiedyś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, ale one muszą być pyszne. Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to bułęczki drożdzowe xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są z proszkiem do pieczenia ;)

      Usuń
    2. Jak możesz mówić o bułeczkach drożdżowych skoro w przepisie nie ma drożdży? 😅

      Usuń
    3. A gdzie widzisz bułeczki drożdżowe?

      Usuń
  5. Taka wersja najbardziej do mnie przemawia ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Estupenda receta! Que
    tengas feliz fin de semana! 🧡🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, muszę kiedyś zrobić!☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Fit czy nie fit, ja w tym roku już poważnie przepączkowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie przepadam za klasycznymi pączkami i szczerze to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam :/

      Usuń
  9. Takie pączusie to ja chętnie skonsumuję :) W dużej ilości :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę, brzmią bardzo kusząco! Chętnie wypróbuję. :) Chociaż bardzo dużo tego twarogu - muszą być bardzo sycące...? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To cos dla mnie! Zapisuje dobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis do wypróbowania, bo za paczkami klasycznymi nie przepadamy. Pozdrawiamy😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie klasyczne też nie są wielki przysmakiem ;)

      Usuń
  14. Takiego pączka mogłabym zjeść 😉

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają smakowicie, nigdy nie jadłam pieczonych pączków ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. hej, a jak to robisz, że są tak okrągłe z obu stron? moje wyglądają jak bułki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu tak je formuje i trzymają kształt, choć też są odrobinę spłaszczone.

      Usuń
  17. Czy można je przygotować na parze ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, czy smarować je rozstrzepanym jajkiem?

    OdpowiedzUsuń
  19. Piec w 180 stopniach termoobieg ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam piekarnik gazowy, więc grzeje tyko od dołu.

      Usuń
  20. Dziękujemy za inspirację :-)
    Córka upiekła ;-)
    https://bajdocja.blogspot.com/2021/02/pieczone-paczki-twarogowe.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne wyszły:) a jak z kalorycznością? Bo już zjadłam 2 hihihi......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. W tym dniu kalorie z pączków się nie liczą ;)

      Usuń
  22. Bardzo dobre .Dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacyjne. Dziękuję za super przepis.😁

    OdpowiedzUsuń
  24. A czy zamiast proszku do pieczenia mogą być drożdże? Jeśli tak t ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis przystosowany do użycia proszku do pieczenia. Z drożdżami polecam takie: https://www.dibloguje.pl/2016/02/paczki-babcine.html

      Usuń
  25. Czy można dać jako nadzienie surowe owoce?

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny przepis Diano, na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  27. Są pyszne, robiłam już je wielokrotnie mniam

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam cukrzycę ciążową i długo szukałam pączków na tłusty czwartek i myślę że te idealnie się nadadzą i cukru nie podniosą jak użyje ksylitolu i mąki pełnoziarnistej 😊 Dziękuje już przed zrobieniem

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry, czy one powinny być takie wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Po upieczeniu są mięciutkie i mają strukturę normalnego ciasta. Proszę wysłać na fb lub ig fotkę, zerknę.

      Usuń
  30. Pieką się, ale ciasto rozlało się po blaszce i nie wyjdą z tego pączki tylko ciastka, chciałam zrobić małe pączusie, a wyjdą ciacha 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś poszło nie tak? Może za rzadkie ciasto? A jakiego sera użyłaś?

      Usuń
  31. Wyglądają pięknie!! Mam zamiar takie upiec na tłusty czwartek. Tylko zastanawiam się czy zamiast mąki pszennej mogę dodać kokosową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekt. Niestety mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości i wtedy należałoby ustalić inne proporcje składników.

      Usuń
  32. Piekłam z podwójnej porcji .Są przepyszne i mięciutkie .Polecam

    OdpowiedzUsuń
  33. Często robię z dziećmi te "pączki" tylko daję mniej slodzidła. Znikają w ekspresowym tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy jest możliwość uformowania pączków z nadzieniem dzień wcześniej, a pieczenia dopiero w następnym dniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze przyznam, że nie próbowałam. Zawsze robię na bieżąco. Naprawdę z nimi nie ma dużo roboty.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger