Pieczone pączki twarogowe to doskonała propozycja dla osób będących na diecie i tych, którzy lubią zdrowsze wersje klasycznych słodkości, ale i nie tylko.
Odkąd pierwszy raz je przygotowałam często goszczą w moim domu.
To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników.
Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Polecam.
Odkąd pierwszy raz je przygotowałam często goszczą w moim domu.
To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników.
Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Polecam.
Pieczone pączki twarogowe - składniki:
(6 sztuk)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie (*)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie (*)
Pieczone pączki twarogowe - przygotowanie:
Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
(Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
(Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić.
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje:
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje:
(*) Pączki można też przygotować bez nadzienia, ale ja jednak polecam ulubiony dżem lub konfiturę.
Doskonale sprawdzi się też kostka czekolady oraz gęsty budyń.
Inspiracja ze starych zapisków.
Doskonale sprawdzi się też kostka czekolady oraz gęsty budyń.
Inspiracja ze starych zapisków.
Takimi mogłabym się zajadać. Po smażonych źle się czuję.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wolę te od tradycyjnych. Szczerze polecam.
UsuńCiekawy przepis. Na pewno kiedyś wypróbuję
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam.
UsuńJej, ale one muszą być pyszne. Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńSą. Kochana, spróbuj.
UsuńDla mnie to bułęczki drożdzowe xD
OdpowiedzUsuńSą z proszkiem do pieczenia ;)
UsuńTaka wersja najbardziej do mnie przemawia ♥
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńEstupenda receta! Que
OdpowiedzUsuńtengas feliz fin de semana! 🧡🧡🧡
<3
UsuńMniam, muszę kiedyś zrobić!☺
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńFit czy nie fit, ja w tym roku już poważnie przepączkowałam :)
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam za klasycznymi pączkami i szczerze to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam :/
UsuńTakie pączusie to ja chętnie skonsumuję :) W dużej ilości :P
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńPysznie wyglądają :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWyglądają mega :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńKurczę, brzmią bardzo kusząco! Chętnie wypróbuję. :) Chociaż bardzo dużo tego twarogu - muszą być bardzo sycące...? ;)
OdpowiedzUsuńTwarogu wcale nie czuć :) Polecam.
UsuńMniam jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńTo cos dla mnie! Zapisuje dobie przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Pochwal się efektem!
UsuńPrzepis do wypróbowania, bo za paczkami klasycznymi nie przepadamy. Pozdrawiamy😊
OdpowiedzUsuńDla mnie klasyczne też nie są wielki przysmakiem ;)
UsuńTakiego pączka mogłabym zjeść 😉
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńWyglądają smakowicie, nigdy nie jadłam pieczonych pączków ;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Spróbuj!
Usuńhej, a jak to robisz, że są tak okrągłe z obu stron? moje wyglądają jak bułki...
OdpowiedzUsuńPo prostu tak je formuje i trzymają kształt, choć też są odrobinę spłaszczone.
UsuńCzy można je przygotować na parze ?
OdpowiedzUsuńNe próbowałam.
UsuńWitam, czy smarować je rozstrzepanym jajkiem?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie jest to konieczne.
UsuńPiec w 180 stopniach termoobieg ?
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik gazowy, więc grzeje tyko od dołu.
UsuńDziękujemy za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńCórka upiekła ;-)
https://bajdocja.blogspot.com/2021/02/pieczone-paczki-twarogowe.html
Miło mi <3 Wyglądają pysznie!
UsuńPyszne wyszły:) a jak z kalorycznością? Bo już zjadłam 2 hihihi......
OdpowiedzUsuńCieszę się. W tym dniu kalorie z pączków się nie liczą ;)
UsuńBardzo dobre .Dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuń<3
UsuńRewelacyjne. Dziękuję za super przepis.😁
OdpowiedzUsuńCieszę się! A może zachowało się jakieś zdjęcie?
UsuńNiestety...pozostało tylko wspomnienie😉😁
Usuń<3
Usuń