środa, lutego 26, 2020

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym




Kto powiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko?
W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda?
Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na smaczną przekąskę.
Idealnie sprawdzą się podczas imprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia.
Rogaliki są naprawdę pyszne, a ciasto delikatne i łatwe w przygotowaniu.
Możecie je napełnić dowolnym nadzieniem, samym żółtym serem, szynką, czym tylko chcecie.
Polecam!


Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - składniki:

 (około 20 rogalików)
 250g mąki pszennej
75 ml śmietany 18%
75g masła
 1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Moje nadzienie:
paprykarz wegetariański
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
ulubione przyprawy do posypania (opcjonalnie)


Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
(Można też zostawić na całą noc.)
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na kształt okręgu.
(Ja ciasto normalnie rozwałkowywałam i miską o średnicy około 20 cm wykrawałam koła.)
Każdy okręg za pomocą noża podzielić na 6 trójkącików.
Przy szerszym brzegu każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.
Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielkie rogaliki.
Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz posmarować roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać dowolnymi przyprawami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

27 komentarzy:

  1. jadłam tylko na słodko, więc to pyszna odmiana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie nasze smaki. Do środka można włożyć różne wypełnienie. Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne. No i mniej pracy niż przy rurkach z mięsem, które często robimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega! Po przeczytaniu przepisu już mi smakują. Zrobie podczas weekendu takie ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciężko mi jest złożyć ciasto w rogal i ułożyć hahaha wychodzą dziwne figury albo się rozypują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłaś tak jak na zdjęciu? To naprawdę proste.

      Usuń
  6. W takiej wersji rogalików jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa pozycja, tym bardziej, że ja rogialiki to raczej albo maślane albo z czekoladą :D a ten paprykarz brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow ale smakowicie to wygląda:)

    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  9. Wytrawne już kiedyś jadłam, ale jeszcze takich nie robiłam. Mam nadzieję, że odruchowo nie wpakuję do nich czekolady :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czekoladą też będą smaczne ;) Polecam wytrawne <3

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger