czwartek, czerwca 06, 2019

Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku


 Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku to moja niejednokrotnie sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę lub lekki, ale pożywny posiłek.
 Jest naprawdę smaczna oraz bardzo prosta w przygotowaniu.
Zresztą uwielbiam sałatki z tuńczykiem, choć sama ryba do mnie nie przemawia.
To kto pisze się na takie połączenie?
Szczerze polecam!

2 puszki tuńczyka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej (*)
sól, pieprz

Tuńczyka, fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy, a marchew ugotować i pokroić w niewielką kostkę.
Natomiast paprykę należy uprzednio sparzyć (polać wrzątkiem) oraz również drobno pokroić.
Następnie wszystkie składniki wymieszać i połączyć z przecierem oraz olejem.
Sałatkę doprawić solą z pieprzem.

(*) Nie podałam ilości oleju, ponieważ jest ona zależna od preferencji każdego z nas.
 Ja wolę dodać więcej, aby sałatka nie była zbyt "sucha".
 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam tuńczyka, ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam. Na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A do czego ten przecier, bo poza wskazaniem go w składnikach, nigdzie więcej nic nie jest napisane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger