poniedziałek, czerwca 03, 2019

Bigos z młodej kapusty




Bigos z młodej kapusty, zresztą jak każdy bigos jest bardzo lubiany w moim domu.
Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc danie przygotowuje się praktycznie ekspresowo.
Do tego ziemniaczki, świeży koperek i mamy pyszny obiad!
Bigos możecie przygotować w wersji wegetariańskiej - na wywarze warzywnym bez dodatku kiełbasy lub innego mięsa, a jeśli nie lubicie kapusty z koncentratem pomidorowym do możecie go pominąć.
Ja za pomocą koncentratu zagęszczam bigos, ponieważ w tym wiosennym daniu chcę pominąć zasmażkę.
Zresztą każdy ma inny gust, ale polecam wypróbować poniższą recepturę.
Dajcie znać czy i jak gotujecie bigos z młodej kapusty.

1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości)
kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy)
kiełbasa (opcjonalnie)
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 100g)
1 łyżeczka miodu 
1 łyżka majeranku
papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
 olej do smażenia

Ugotować wywar na kościach lub żeberkach - z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, listkami laurowymi oraz odrobiną soli.
(W wersji bezmięsnej z samych warzyw z dodatkami.)
Następnie do garnka dodać poszatkowaną kapustę.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 20-25 minut. 
(Co jakiś czas przemieszać.)
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
Kiedy kapusta będzie już miękka to należy wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek oraz posiekany koperek.
Bigos doprawić niewielką ilością miodu oraz pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.


Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.

6 komentarzy:

  1. Pyszny, uwielbiam, ale mi ochoty na wieczór narobiłaś ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigosik bym zjadła <3, ale że mój tatko robi najlepszy na świecie to nawet nie próbuję zrobić sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo <3 jedno z moich ulubionych dań sezonowych <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger