sobota, maja 04, 2019

Marmurkowy sernik na zimno z masłem



Choć na swoim koncie posiadam mnóstwo serników, także tych na zimno oraz mam też swoich faworytów to chciałam przygotować jakiś inny niż z dodatkiem kremówki i galaretek.
W taki o to sposób powstał pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który idealnie łączy w sobie smak waniliowo-kakaowy.
 Jest naprawdę rewelacyjny, o czym świadczy fakt, że mój mąż go zachwalał, a dodam, że sporadycznie jada jakiekolwiek słodkości.
Sernik ten robiłam już kilkakrotnie i z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tej receptury.
Jeśli lubicie to na wierzchu możecie umieścić owoce zalane galaretką.
Mi bardziej chodziło o podzieleniem się przepisem na masę, która również świetnie smakuje z ciasteczkami.

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
1 kg serka waniliowego z wiaderka
200g masła
1 szklanka cukru (*)
1/2 szklanki mleka
4 łyżki żelatyny (płaskie)
2 łyżki kakao
Ponadto:
około 150g ciastek/herbatników w czekoladzie
około 150g ciastek/herbatników/biszkoptów bez czekolady

Miękkie masło z cukrem utrzeć do puszystości, a następnie stopniowo zmiksować z serkiem waniliowym.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku, lekko przestudzić i połączyć z masą.
(Najpierw żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy i dopiero połączyć z jej resztą.)
Powstałą masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao.
Formę wyłożyć papierem/folią spożywczą, a na jej dnie ułożyć warstwę ciastek - naprzemiennie zwykłe z czekoladowymi.
Na ciastka wyłożyć obie masy - na zmianę jasną z ciemną, aby powstała marmurkowa struktura.
Wierzch ciasta wygładzić i na końcu poukładać pozostałe ciastka.
Sernik schłodzić w lodówce, aby stężał, ale najlepiej przez całą noc, ponieważ wtedy ciastka nie będą twarde i staną się miękkie, łatwe do krojenia się.

(*) Dla mojej rodziny ciasto jest w sam raz, ale jeśli uważacie, że cukru jest za dużo to możecie podaną ilość odrobinę zmniejszyć i po połączeniu masła z cukrem i serkiem - masę w razie potrzeby dosłodzić pudrem.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger