poniedziałek, lutego 11, 2019

3-składnikowy krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)





Nie ma to jak zabrać się do robienia tortu z myślą, że wszystkie potrzebne składniki znajdują się w kuchni...
Niestety, ale pewnego razu... pomyliłam się i dodatkowo była to niedziela wolna od handlu, a wszystko już przygotowałam i nie chciałam odkładać tego na następny dzień.
To właśnie historia powstania tego kremu!
Przyznam, że początkowo nie było mi do śmiechu, ale później doszłam do wniosku, że wyszedł mi przepyszny, a nawet jeden z najlepszych oraz dość tani krem.
Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki.
Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu.
 Krem jest też lekki i bardzo delikatny w smaku.
Posmak i słodycz białej czekolady świetnie komponuje się z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym.
  Koniecznie spróbujcie tego połączenia, które u mnie sprawdziło się już mnóstwo razy.

400 ml jogurtu naturalnego (*)
200g białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki" (**)

 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
 Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.

(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić.
Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.
(**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2, a nie 1 opakowanie śmietanki w proszku.


 Przykładowe wykorzystanie kremu:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą - klik.

8 komentarzy:

  1. Witam.Skoro wyszedl dobry z biala czekolada to moze i z mleczna i gorzka tez by sie udal? Probowala Pani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak próbowałam i wyszedł :) Tylko do czekolady gorzkiej i mlecznej nie dodaję żadnych usztywniaczy :)

      Usuń
  2. A jaki jogurt Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnych używałam, można też użyć greckiego z Biedronki - bardzo go lubię.

      Usuń
  3. Czy krem można przygotować dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przed użyciem. Będzie lepiej się rozsmarowywał.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger