poniedziałek, stycznia 07, 2019

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym


Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym.
 A sos jest niezwykle delikatny, odrobinę kremowy, czyli jednym słowem po prostu... przepyszny!
Polecam, bo to świetna propozycja na szybki obiad, z którego każdy będzie zadowolony.

(około 12-16 sztuk w zależności od wielkości)
Pulpeciki:
 400g mięsa mielonego
1 sucha bułka namoczona w mleku 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek
koperek świeży/suszony
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
Ponadto:
1 łyżka oleju
mąka do obtaczania pulpetów
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Do sosu:
50g żółtego sera
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami.
Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kulkę obtoczyć w mące.
Do garnka z około 2 litrami wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i delikatnie włożyć pulpety.
Całość gotować przez około 10 minut.
Po tym czasie pulpety wyjąć z wody.
Przygotować sos.
1/2 szklanki wody z garnka wymieszać z serem uprzednio startym na drobnych oczkach tarki oraz koncentratem pomidorowym.
Mieszankę połączyć z wywarem i mieszając podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz zgęstnienia sosu.
Gotowy sos doprawić do smaku i z powrotem umieścić w nim pulpeciki.
(Gdy sos będzie za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki, ale u mnie nigdy nie ma takiej potrzeby.)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger