poniedziałek, stycznia 21, 2019

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami



Te małe, niewinne kuleczki są takie pyszne, że ciężko zakończyć na jednej, czy nawet dwóch...
Piekłam je niejednokrotnie i zawsze sprawdziły się jako szybka oraz zdrowa przekąska lub zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego.
Możecie do nich dodać ulubione bakalie i tym samym za każdym razem uzyskać ich inny posmak.
Co do cukru to w sumie jest zbędny, gdyż jak dla mnie suszone owoce wystarczają, ale bywają osoby, który wolą słodsze przyjemności.
Koniecznie spróbujcie!

(około 12-15 sztuk)
200g płatków owsianych błyskawicznych
50g masła
 2 łyżki miodu
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
2 jajka (małe lub 1 duże)
1 łyżka mąki pszennej
Dodatki:
 6 łyżek wiórków kokosowych (płaskich)
4 łyżki suszonych owoców (już posiekanych; np. śliwek, moreli, rodzynek, żurawiny)
3 łyżki pestek, nasion lub/i orzechów (np. pestek słonecznika, sezamu, migdałów, orzechów włoskich) 
 
Masło roztopić na patelni i wymieszać z płatkami oraz z wiórkami kokosowymi.
Następnie należy dodać pozostałe składniki i całość dokładnie połączyć.
 Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
(Jeśli masa będzie "za sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.)
Wszystkie kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Ostudzić.


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger