czwartek, grudnia 20, 2018

Gruzińska sałatka z buraków z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami




Pierwszy raz jadłam podobną sałatkę bardzo dawno u znajomych.
Przyznam, że sałatki gruzińskie bardziej kojarzą mi się z pomidorem i ogórkiem...
Bardzo zaciekawiło mnie połączenie buraków, orzechów włoskich i śliwek suszonych, które dopiero po spróbowaniu okazało się przepyszne.
Naprawdę trzeba samemu posmakować, żeby przekonać się jak smaczna i wyjątkowa jest ta sałatka.
W moim domu często sprawdza się jako przekąska lub też dodatek do tradycyjnego obiadu.
Polecam!

600g buraków (*)
50g orzechów włoskich
50g suszonych śliwek
1 ząbek czosnku (duży)
Dodatkowo:
4-5 łyżek majonezu (płaskich)
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sok z cytryny/ocet winny
sól, pieprz

Buraki należy upiec - klik lub ugotować, a następnie po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
(Ja tym razem użyłam buraczków z puszki.)
Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy drobno posiekać.
Majonez wymieszać z jogurtem oraz czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Gotową sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem winnym i przed podaniem schłodzić w lodówce.

(*) Zazwyczaj buraki piekę - klik, ale tym razem postanowiłam skorzystać z nowości Bonduelle i użyłam buraczków ugotowanych na parze z puszki.
(Zgodnie z przepisem należy użyć 2 puszek.)
 Jeśli również zdecydujecie się na taką podmianę to pomińcie sok z cytryny/ocet.
Buraczki Bonduelle bardzo posmakowały mojej córce, że miałam obawy, iż zabraknie mi składników do sałatki.


2 komentarze:

  1. szukałam przepisu na te buraczki.Dziekuję i pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger