poniedziałek, grudnia 10, 2018

Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku



Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem.
Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec!
Polecam.

1-1,2 kg boczku wieprzowego
Marynata:
  3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki majeranku (płaskie)
1 łyżeczka papryki słodkiej
 1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
  1,5 łyżeczki soli 
Dodatkowo:
 5 liści laurowych
2 garście czosnku suszonego w płatkach (solidne)
Ponadto:
rękaw/worek do pieczenia

Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki).
Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz  pozostały czosnek.
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger